Pressupostos Generals de l’Estat

El Govern executarà el 45% de la inversió de l’Estat a Catalunya

ERC aconsegueix la gestió de 900 milions de la inversió prevista en els pròxims pressupostos

El Govern executarà el 45% de la inversió de l’Estat a Catalunya

Marta Fernández Jara / Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Les ‘comandes’ que aquest diari va anunciar diumenge passat ja tenen quantia i objectius. La força republicana ha tancat un acord amb el Govern bicolor (PSOE, UP) pel qual l’Estat «transferirà a la Generalitat els fons per realitzar obres en infraestructures clau en l’àmbit ferroviari i viari, per un valor de 900 milions», segons va detallar Esquerra en un comunicat. No cal dir que el pacte prepara, encara més –després del pacte per la derogació del delicte de sedició–, el camí per a l’aprovació, aquest dijous, dels Pressupostos Generals de l’Estat al Congrés.

Totes dues parts preveuen, segons detallen fonts de la negociació, que l’import total de les inversions de l’Estat, previst per a Catalunya, sigui d’uns 2.000 milions, exactament com ja va passar en els comptes del 2022 i 2021. Això significa per tant que el Govern ‘externalitzarà’ a l’Executiu el 45% de la inversió prevista. O el que és el mateix, gairebé la meitat de les obres de l’Estat portaran el segell de la Generalitat.

Es dona així compliment i solució a un dels mals de cap més grans d’ERC, com és el del baix índex d’execució de l’obra pública que va a càrrec de l’Estat a Catalunya. L’encomanda és un sistema fet servir a Euskadi, i alguna vegada a Navarra, pel qual les obres de l’Estat, és a dir, planificades i sufragades pel Govern espanyol, són executades, en aquest cas, per la Generalitat. I aquest és el mecanisme elegit pel Govern i ERC per garantir que el que es pressuposti per a Catalunya s’executi realment i no passi com el 2021, que es va construir només el 36% del previst o, sense anar més lluny, aquest 2022, on es va tancar el primer trimestre amb tot just el 16% de treballs fets. Cada percentatge paupèrrim, és obvi apuntar, dona ales a l’oposició a ERC, en l’independentisme, singularment a Junts, per asseverar que el diàleg amb l’Estat no serveix per a res.

Les qüestions per resoldre, de cara a dijous, data del debat en el Congrés sobre els comptes, són revelar l’import (i desglossament) de la inversió total a Catalunya. En la negociació paral·lela, la de la reforma del delicte de malversació, la presentació d’esmenes parcials al canvi en el Codi Penal es retarda una setmana, per tal com Junts ha ingressat en el registre una esmena total amb text alternatiu.

Entre els convenis firmats hi ha l’execució d’obres al Maresme derivades de la cessió de l’N-II, amb una aportació plurianual de l’Estat de 384 milions. També un conveni d’actuacions per a la millora de la connectivitat entre l’AP-2 i l’AP-7, amb una aportació plurianual de 250 milions.

Així mateix, la Generalitat executarà l’anomenat eix pirinenc, per 260 milions. Quant a l’àmbit ferroviari, l’acord arriba a la construcció d’intercanviadors entre la xarxa de titularitat estatal (Rodalies) i la de la Generalitat (Ferrocarrils).

Ajuda al transport metropolità

El grup d’ERC al Congrés també ha acordat altres partides, com l’aportació estatal de 40 milions a l’Autoritat de Transport Metropolità per finançar el transport de viatgers, 60 més per a la Catalunya Media City i 43 per a la transició energètica als edificis dels Mossos d’Esquadra i la renovació de la seva flota de vehicles.

El Catalunya Media City és un projecte publicoprivat de creació d’un ‘hub’ audiovisual i digital, que es vol referent a Europa, i, alhora, desenvolupament urbanístic de la zona de les Tres Ximeneies, a Sant Adrià. El projecte, que es va presentar a finals de setembre, preveu una inversió de 450 milions, dels quals ara se n’han compromès 60 per a la seva posada en marxa.

A més, segons la comunicació d’ERC, «l’Estat transferirà a la Generalitat el deute de 273.000 euros pel suplement català del BOE i s’ha tancat un acord polític per al traspàs de la gestió del delta de l’Ebre, on s’impulsarà una comissió bipartida i una taula de treball per a l’estudi de les inversions necessàries per a la conservació del Delta». També s’hi han afegit 24 milions d’euros per a les comunitats autònomes i garantir el finançament necessari de la Generalitat per desenvolupar el pla bucodental incorporat a la cartera del sistema nacional de salut.

Eleccions en l’horitzó

Notícies relacionades

I, amb les eleccions municipals ben a prop, no és fútil que el pacte permeti que es desencallin projectes «molt necessaris i reivindicats», com els defineix Esquerra, al territori, com els set milions d’euros per garantir la viabilitat del parc científic i tecnològic agroalimentari de Lleida, un milió d’euros per a l’equipament de la Biblioteca de la Casa de la Cultura de Girona i dos milions per al projecte de construcció del pont al polígon Entrevies de Tarragona. La nota republicana anuncia més beneficis, que no concreta, a Figueres, Manresa, Terrassa i, òbviament, Santa Coloma de Gramenet, on el líder d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, es presenta com a alcaldable el maig vinent.

En concret, i ja ha servit per iniciar la precampanya republicana a la localitat, els PGE destinaran cinc milions a la construcció d’un centre esportiu (ecosostenible i multifuncional) a Can Zam. El pacte també inclou la cessió de quatre casernes de la Guàrdia Civil, inclosa la de Sabadell,