Consell nacional del partit

Junts intenta refredar la controvèrsia interna per centrar-se en les municipals

Turull aconsegueix, per ara, evitar el xoc frontal per assumptes com el cas Dalmases

Junts intenta refredar la controvèrsia interna per centrar-se en les municipals

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Li està costant, però Jordi Turull, secretari general de Junts per Catalunya, ha aconseguit, per ara, avortar les temptacions més extremes entre els dos sectors enfrontats obertament en el seu partit després de la decisió de sortir del Govern. Temptacions que passaven, d’una banda, per portar Francesc de Dalmases davant les bases del partit per decidir si se’l suspèn de militància o fins i tot per qüestionar els mètodes de votació en els recents congressos del partit.

Turull ha perdut simpatia entre els seus, que li han exigit més mà dura contra els de Laura Borràs o una posició pública favorable a quedar-se en el Govern. Però ha aconseguit evitar la incertesa interna. Per això, el consell nacional que celebra Junts aquest dissabte, si no hi ha sorpreses d’última hora, evitarà entrar en la lluita interna. Per tant, no hi ha res millor que centrar les mirades en l’adversari, que no és cap altre que ERC, i en la decisiva cita amb les urnes al maig, els comicis municipals.

Les bases territorials han exigit a Turull que posi ordre i que centri els missatges en les eleccions, si no, la imatge del partit se centrava cada dia en els episodis protagonitzats per Borràs i el seu entorn. Ja sigui per la bronca de Dalmases a una periodista, pels comptes falsos a Twitter per enviar missatges agressius o per contractar un assassí convicte d’ultradreta com a pèrit judicial en la defensa judicial de la presidenta del partit.

Una batalla sense treva

La lluita interna continua intacta. Les posicions són insalvables i uns i d’altres en privat admeten el mateix: que les dues posicions són incompatibles, que el partit ha d’afrontar una catarsi, una ruptura o una escissió. Els moderats volen que Borràs i els seus seguidors marxin. Els que van recolzar la sortida del Govern, en canvi, creuen que els exconvergents han quedat tocats i estan descol·locats perquè han perdut el seu càrrec, del qual han viscut durant anys.

Notícies relacionades

En aquest terreny es mou Turull mirant d’evitar el cisma mitjançant cessions i pactes. Un missatge habitual del secretari general en privat és que ha de cessar la batalla perquè l’important per a Junts és traslladar la idea que ERC s’ha quedat sola al Parlament, que està renunciant a l’independentisme i que és JxCat qui continua defensant les posicions més coherents. Per això el consell nacional d’aquest dissabte podria centrar-se en les crítiques al pacte PSOE-ERC sobre el delicte de sedició. I a mantenir una oposició ferma al Govern de Pere Aragonès en fronts com el dels pressupostos o les polítiques sectorials.

Trias com a revulsiu

El que el partit espera amb candeletes és que l’exalcalde de Barcelona i exconseller Xavier Trias formalitzi la seva candidatura per optar de nou a l’alcaldia de la capital catalana. Ho desitgen sobretot els altres alcaldables metropolitans, que esperen que aquest anunci actuï com a revulsiu per impulsar la resta de candidatures. A més, el sector moderat postconvergent vol que Trias presenti una llista amb perfils dialogants allunyats de l’espai de Borràs per enviar un missatge a la presidenta del partit que la volen anar arraconant políticament mitjançant candidats de perfil moderat en el territori.