La batalla de les municipals

Gemma Geis ultima la seva candidatura a l’alcaldia de Girona per Junts

L’exconsellera demana «ordre» al partit per poder retenir l’alcaldia més important per a les sigles

Gemma Geis ultima la seva candidatura a l’alcaldia de Girona per Junts

EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts per Catalunya necessita urgentment centrar els seus missatges i prioritats en les eleccions municipals vinents. La direcció del partit treballa per evitar que les notícies que genera la formació no siguin escàndols interns, sinó fitxatges per aconseguir alcaldies i competir amb ERC en els comicis del mes de maig vinent. En aquest sentit, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, tot indica que en una plaça clau per al partit com Girona, l’exconsellera Gemma Geis serà la candidata a l’alcaldia. La decisió només està a l’espera de ser anunciada i sotmesa a unes primàries en les quals no es preveu cap candidat alternatiu.

Girona és actualment la principal alcaldia que ostenta Junts a tot Catalunya, però la primera regidora Marta Madrenas va anunciar mesos enrere que no repetiria com a candidata. Junts va articular unes primàries i l’elegida va ser Assumpció Reig, exdegana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Però, poc després, Reig es va retirar donant un cop de porta, denunciant pressions internes, joc brut i «punyalades». I el partit a Girona també ha mostrat el seu rebuig de les maneres de la ja excandidata. És en aquest context, després de la sortida dels consellers de Junts del Govern, s’inscriu la candidatura de Geis, extitular de Recerca i Universitats, excap de llista de Junts per Girona en les eleccions autonòmiques –en les quals va aconseguir la victòria amb set escons, mateixa xifra que tres anys enrere–, i que ha tornat recentment a la seva plaça a la Universitat de Girona (UdG), on va ser vicerectora.

Les condicions de Geis

Geis acaba de complir 43 anys, ha sigut ja candidata en els comicis autonòmics i la seva figura ha guanyat pes en els últims temps en el partit i a Girona, gràcies a la seva gestió a Universitats –elogiada pel seu successor, Joaquim Nadal–. Fidel a l’expresident Carles Puigdemont, ha mostrat el seu perfil polític en les reunions de la direcció del partit enfrontant-se, quan ho ha considerat oportú, a la presidenta de la formació, Laura Borràs. Ha sigut molt crítica amb ERC denunciant deslleialtats dels republicans en lleis com la de la ciència en el Congrés i per això va donar arguments per sortir del Govern, si bé no va explicitar la seva posició personal.

Notícies relacionades

Ara optarà amb tota probabilitat per intentar ser alcaldessa a la ciutat de més població que governa avui Junts, i es podria convertir en la regidora de més pes del partit a Catalunya després de les municipals del maig. Però, abans, ha deixat clares les seves exigències a la direcció del partit, centrades en un concepte: ordre. Reclama que Junts se centri en les municipals vinents i disposar de mans lliures per forjar el seu equip. Geis ja treballa en projectes programàtics i compta amb un suport generalitzat a Junts per mirar d’amarrar una plaça simbòlica, la ciutat en la qual Puigdemont va ser alcalde.

La nova vida dels exconsellers

L’opció de Geis per Girona s’emmarca en una situació inèdita per a tots els consellers de Junts que van ser cessats quan el partit va sortir del Govern i que no eren, cap d’ells, diputats. Geis treballa a la UdG però confia a arribar a l’alcaldia. L’exconseller d’Economia Jaume Giró espera destí. L’extitular d’Acció Social Violant Cervera s’ha reincorporat a la seva plaça funcionarial a la Diputació de Lleida. El que va ser titular de Salut, Josep Maria Argimón, confia a ser el número tres de Xavier Trias en la candidatura a l’alcaldia de Barcelona. I la ja extitular d’Acció Exterior, Victòria Alsina, podria també formar part d’aquesta llista. Sobre l’exvicepresident del Govern, Jordi Puigneró, cessat pel president Aragonès abans de la sortida de Junts de l’Executiu, tampoc es coneix el seu destí definitiu.