Comptes públics

El Govern català admet que hi haurà «pròrroga tècnica» dels pressupostos

La consellera d’Economia admet que no hi ha línies vermelles per negociar els comptes amb el PSC

El Govern català admet que hi haurà «pròrroga tècnica» dels pressupostos

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern admet que haurà de posar en marxa «una pròrroga tècnica» dels pressupostos de la Geneneralitat. Les reunions amb partits continuen aquests dies, segons ha admès la consellera d’Economia, Natàlia Mas, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Mas ha explicat que es negocia amb tots els grups parlamentaris sense línies vermelles ni tan sols amb el PSC, tot i que ha reconegut que la negociació està més avançada amb els comuns

L’opció de prorrogar els comptes del 2022 «durant unes setmanes» és a sobre de la taula des que Junts va sortir de l’Executiu català. Mas ha insistit en la necessitat d’uns pressupostos atesa la situació que viu l’economia. En tot cas, les estimacions des de l’Executiu català van dirigides a una pròrroga d’unes setmanes, segons han confirmat diverses fonts oficials.

L’objectiu, ha insistit Mas, és aconseguir aprovar els comptes per al 2023 i presentar-los davant el Parlament «en les pròximes setmanes». La titular d’Economia ha reiterat la necessitat de desplegar «un escut social i econòmic» davant l’evolució que viu l’economia.

Sostre de despesa

El sostre de despesa per a l’any que ve supera els 3.000 milions respecte al 2022, xifra que suposa un increment del 10%. Això farà que els comptes públics catalans assoleixin un nou rècord, ha explicat Mas. Els pressupostos comptaran amb una previsió de creixement del 4,4% per a aquest any, que el 2023 passaria a l’1,7%. «L’entorn és complex», sobretot pels costos energètics i la pujada del preu dels diners, tot i que la variable que mostra més «resiliència» és el mercat laboral, ha dit.

Mas ha admès que s’analitzen nombroses opcions en matèria tributària i el resultat dependrà de com avancin les negociacions. En tot cas, el projecte heretat de l’anterior conseller, Jaume Giró, «no preveia canvis fiscals».

Notícies relacionades

La consellera ha explicat que deflactar la tarifa autonòmica de l’IRPF suposaria un impacte de només tres euros per al 30% dels contribuents amb una renda més baixa i de 24 euros per als de més ingressos. Per a la Generalitat, ha explicat, significarien 55 milions, que suposen el 15% del pressupost de Salut. Ha criticat, per tant, les mesures que «busquen titulars», ja que suposa un cost elevat per a la Generalitat i un impacte molt limitat de manera individual. Ha defensat un gravamen a les emissions dels grans creuers i altres impostos mediambientals.

Mas ha defensat el procés de reindustrialització dels terrenys de Nissan,que «és a la recta final», a l’espera dels avals. «Tenim preparada una solució amb un 50% aportat per l’ICF i una altra per entitats privades», ha explicat. Si no s’accepta la part pública, el Govern prepara una solució alternativa, ha afegit.