Govern en minoria

ERC torna a topar amb la majoria del Parlament en l’intent de convalidar decrets del Govern

El PSC i els comuns avisen que no donaran treva sense que arrenqui una negociació dels pressupostos

ERC torna a topar amb la majoria del Parlament en l’intent de convalidar decrets del Govern

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El Govern continua acusant la seva minoria al Parlament. Sense aliances consolidades i amb una negociació de pressupostos encara per començar, l’oposició s’encarrega en cada sessió d’evidenciar la soledat del president Pere Aragonès. En aquesta ocasió, ERC ha vist frustrades les seves expectatives de cara al pròxim ple, que se celebrarà la setmana que ve, en el qual pretenia portar dos decrets clau de l’Executiu que requereixen de convalidació perquè no decaiguin: l’ampliació de 376 milions d’euros per a Salut i el pla per reduir la temporalitat dels funcionaris, una proposta que ja va haver de retirar i de tornar a presentar davant la falta de suports.

La junta de portaveus ha sigut, una vegada més, el ring en el qual els grups –clau és el posicionament coincident de PSC i de Juntshan buscat deixar ERC fora de combat. No hi ha hagut majoria perquè els dos decrets, com demanaven els republicans, fossin incorporats a l’ordre del dia. En el cas de l’augment de pressupost per a Salut, el termini per poder convalidar-lo venç el 13 de desembre, una data que els socialistes tenen molt present perquè vindrà precedida de la discussió pressupostària.

«Amb ERC no tenim cap acord, i si no hi ha acord votem el que creiem oportú», ha etzibat la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero. La intenció dels socialistes és, de fet, no posar cap facilitat a les necessitats del Govern mentre no arrenqui una negociació «seriosa» pels pressupostos més enllà del primer contacte «sense cap document» que van mantenir la setmana passada amb la consellera d’Economia, Natàlia Mas, i la de Presidència, Laura Vilagrà.

Romero ha recalcat que sense un acord tancat abans que el pressupost sigui registrat al Parlament, els socialistes no donaran suport als comptes, de la mateixa manera que no jugaran a un «intercanvi de cromos» entre els de la Generalitat i els de l’Estat, que seran previsiblement aprovats a finals de la setmana que ve. Entre bambolines, els socialistes reconeixen que creien que després de l’anunci de derogació de la sedició començaria un desgel a la Cambra catalana que, per ara, no arriba. ERC situa ara com a clau el compromís dels socialistes amb la reforma del delicte de malversació.

Notícies relacionades

Mentrestant, el Govern ha emplaçat el partit de Salvador Illa a enviar-li les seves propostes abans d’exposar-los el projecte, però la resposta del PSC és que no cauran en el que entenen com una trampa per «incloure quatre coses» i abaratir la negociació. Si els socialistes s’han reunit una vegada per parlar de números amb el Govern, els comuns confirmen que en el seu cas han sigut dues, però que en aquestes no se’ls ha mostrat «ni xifres» ni calendari ni hi ha per ara cita fixada per continuar parlant. «Hem parlat de grans línies però no aterrat els continguts», ha precisat la presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, que ha emplaçat el president a digerir que amb Junts no hi ha res a fer i que els comptes, si prosperen, haurà de ser amb una «nova majoria». També Junts assegura no haver vist cap número malgrat estar en l’aritmètica prioritària del Govern juntament amb els comuns.

Aquest dimarts, En Comú Podem ha retret una vegada més a Aragonès que governi «com si tingués majoria absoluta» i, mentre no s’aprofundeix en cap negociació, l’ha acusat d’estar «maltractant» la sanitat pública ja sigui per voluntat o per omissió. Ella mateixa ha explicat haver demanat hora al seu CAP de referència i que aquest li ha respost que no serà possible fins d’aquí a 30 dies. «Els pressupostos són urgents. Els metges estan al límit i el Govern fa com si sentís ploure», ha lamentat Albiach burxant que a Catalunya falten entre 800 i 1.000 metges d’atenció primària i que el 25% del pressupost de la conselleria ha de destinar-se a aquests centres.