Govern

El PSOE maniobra al Congrés per iniciar la reforma de la sedició d’aquí set dies

Una Junta de Portaveus, convocada el pròxim divendres, decidirà la inclusió de la presa en consideració de la proposició del PSOE i d’Unides Podem en l’ordre del dia d’un ple extra, el dijous 24 de novembre

El PSOE maniobra al Congrés per iniciar la reforma de la sedició d’aquí set dies
2
Es llegeix en minuts
Ángel Alonso Giménez

El grup socialista al Congrés ha demanat aquest dilluns, durant la reunió de la Junta de Portaveus, que el pròxim divendres ja es decideixi la inclusió de la reforma del Codi Penal per acabar amb el delicte de sedició en l’ordre del dia d’un nou ple que se celebrarà el dia 24 d’aquest mes, segons han informat fonts parlamentàries.

La intenció inicial dels socialistes era que la Junta de Portaveus d’aquest dilluns en prengués la decisió, però és un punt que no era a l’agenda de la sessió. Alterar l’agenda requereix la unanimitat dels grups. Com que no ha sigut el cas, una altra Junta amb un altre ordre del dia ho haurà de fer. Hi ha data: divendres.

El que sí que era a l’agenda de la Junta d’aquest dilluns és el debat i eventual aprovació del dictamen sobre l’aplicació d’un nou gravamen temporal a les elèctriques i als bancs. I sí que hi havia el debat i eventual aprovació d’un altre dictamen, sobre la nova llei de cooperació. Les dues qüestions es veuran el dijous 24 de novembre.

Un ple diferent

Per a això, es convocarà un altre ple. El que estava fixat es dedicarà íntegrament a l’aprovació del projecte de pressupostos generals de l’Estat, ja amb les esmenes pactades en el seu contingut. Es farà necessària, per tant, la celebració d’un ple més, que tindrà l’ordre del dia format, de moment, per aquests dos assumptes: el gravamen i la nova llei de cooperació.

Falta per incloure’s l’admissió a tràmit de la proposició de llei registrada pel PSOE i per Unides Podem per canviar el Codi Penal en diversos aspectes, com el tipus de la sedició. Una nova Junta de Portaveus, l’òrgan que perfila les agendes dels temes a tractar al ple, tindrà lloc divendres perquè així passi.

Notícies relacionades

Es confirmen, per tant, les presses del Govern per tramitar la reforma del Codi Penal, que al·ludeix a canvis en delictes contra la integritat moral, però no només: hi ha aquest nou tipus de desordres públics que fixarà l’Executiu, en aliança amb formacions nacionalistes i independentistes, els seus principals aliats parlamentaris (parlem d’ERC, PNB i EH Bildu). Quan divendres passat van registrar la proposició de llei, tant el portaveu socialista, Patxi López, com el president d’Unides Podem, Jaume Asens, van expressar amb claredat sengles desitjos que el tràmit es faci al més aviat possible. Asens va arribar a elucubrar amb la possibilitat que s’aprovés abans de final d’any.

Si el dijous 24 de novembre tira endavant la presa en consideració de la proposició, la Mesa decidirà a quina comissió envia la proposta. Aquest òrgan parlamentari fixarà un calendari. Serà dit i fet. Les esmenes es negociaran amb celeritat, incloses aquelles que al·ludeixin a canvis en el tipus de la malversació, fet que el Govern no ha rebutjat. És molt probable, ateses les presses, que el 15 de desembre el text surti del Congrés cap al Senat, però no es pot descartar ni de bon tros que tal pas el faci la Cambra Baixa l’1 de desembre, abans del pont de la Constitució.