Ex mà dreta d’Artur Mas

La Fiscalia Europea arxiva la investigació a Madí pels fons Next Generation

  • El decret rebutja que existeixin indicis per considerar que es cometés frau de subvencions

La Fiscalia Europea arxiva la investigació a Madí pels fons Next Generation

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia Europea ha arxivat la investigació oberta a David Madí, empresari i ex alt càrrec de CDC, sobre la seva intervenció en la gestió dels fons europeus per a la recuperació, Next Generation, que ascendeixen a 140.000 milions d’euros. El ministeri públic de la Unió Europea afirma que no existeixen «prou» indicis per considerar que el que fos persona de confiança d’Artur Mas cometés un presumpte delicte de frau en les subvencions. La resolució, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, circumscriu l’actuació de Madí en l’àmbit professional i com a assessor de l’empresa consultora RSM, en la qual el també encausat Joan Ferrán Oliva és un dels socis. La Guàrdia Civil, per la seva banda, va informar que «en el moment actual» no existeixen més indicis incriminatoris.

Les indagacions neixen d’una conversa que va mantenir el 20 d’octubre del 2020 amb el consultor Joan Ferran en la qual Madí revela que, juntament amb altres persones de Foment de Treball, entitat de la qual és assessor, es va reunir amb Iván Redondo, llavors cap de gabinet del president del Govern, Pedro Sánchez, per parlar d’aquests fons. En aquesta conversa s’al·ludeix al possible repartiment dels Next Generation.

Aquesta xerrada va ser gravada per la Guàrdia Civil a Madí durant el cas Voloh de presumpte tràfic d’influències i desviació de fons al procés o desviació de fons la investigació, que dirigeix el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre. Va ser el mateix togat qui l’agost del 2021 va remetre aquesta conversa a la Fiscalia Europea perquè es fes càrrec de les indagacions, al tractar-se de fons europeus. La defensa de Madí va recórrer al seu dia aquesta decisió a l’Audiència de Barcelona, que va rebutjar els seus arguments i va avalar que era el ministeri fiscal europeu, amb seu central a Luxemburg, tot i que amb una delegació a Madrid, qui havia d’investigar.

El contracte d’assessorament

Notícies relacionades

La Fiscalia Europea relata en el seu decret d’arxivament que Madí, al ser requerit, va aportar el contracte d’assessorament subscrit el 2 de gener del 2019 entre una de les seves societats, Nuvol Consulting, i RSM. En les seves declaracions, els investigats van manifestar que la conversa es va produir en el context d’aquest contracte de consultoria.

La fiscalia argumenta que en aquesta conversa «es fa referència al desenvolupament d’una imminent activitat empresarial» en la qual Madí participa com a assessor. Incideix que de la mateixa es desprèn que l’empresari «té contactes o relacions privades de què se serveix per desenvolupar la seva activitat professional» com a assessor en aquest camp, «però en el moment actual», exhaurides «les vies d’investigació possibles», no és possible determinar ni la identitat dels contactes i ni tan sols si els va fer servir per «obtenir o utilitzar indegudament subvencions europees» per part de RSM per als seus clients. Per tant, tampoc se n’ha pogut esbrinar l’import.