Decisió judicial

La fiscalia europea veu indicis contra Madí per frau de subvencions

  • El ministeri públic cita com a investigat l’ex alt càrrec de CDC i un consultor per al pròxim 19 de juliol

La fiscalia europea veu indicis contra Madí per frau de subvencions

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Tono Calleja

La Fiscalia Europea considera que David Madí, empresari i ex alt càrrec de CDC, podria haver comès un delicte de frau de subvencions vinculat al repartiment dels fons europeus per a la recuperació, Next Generation, que ascendeix a 140.000 milions d’euros, per la qual cosa l’ha citat perquè comparegui com a investigat el pròxim 19 de juliol.

Les indagacions neixen d’una conversa que va mantenir el 20 d’octubre del 2020 amb el consultor Joan Ferran Oliva, que també s’haurà de presentar davant el fiscal, en la qual Madí revela que, juntament amb altres persones de Foment de Treball, entitat de la qual és assessor, es va reunir amb Iván Rendondo, llavors cap de gabinet del president del Govern, Pedro Sánchez, per parlar d’aquest assumpte i s’al·ludeix al possible repartiment irregular dels fons europeus.

Aquesta xerrada va ser gravada per la Guàrdia Civil a Madí durant la investigació que dirigeix el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre contra Madí per presumpte tràfic d’influències. Va ser el mateix togat qui va remetre aquesta conversa a la Fiscalia Europea perquè es fes càrrec de les indagacions, al tractar-se de fons europeus. La defensa de Madí va recórrer aquesta decisió a l’Audiència de Barcelona, que va rebutjar els seus arguments i va avalar que era el Ministeri Fiscal europeu, amb seu central a Luxemburg, tot i que amb una delegació a Madrid, qui havia d’investigar.

Sospites fundades

Notícies relacionades

La resolució de la Fiscalia Europea, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, afirma que l’Audiència de Barcelona ja va al·ludir que en la interlocutòria del jutge Aguirre s’«exposen les sospites fundades» sobre la presumpta comissió d’«il·lícits referents a corrupció politicoeconòmica, és a dir, a presumptes desviació de cabals pública i blanqueig de capitals, entre d’altres, i més concretament presumptes frau de subvencions en els quals participaria David Madí, juntament amb l’altre investigat». El Ministeri Públic avala que «els fets poguessin ser constitutius» d’aquest delicte.

La normativa que regula la Fiscalia Europea estableix que «des que resultin de les actuacions indicis que permetin atribuir la realització del fet punible a una persona determinada», s’ha de citar l’encausat en una primera compareixença per comunicar-li que la investigació es dirigeix contra ella, així com la seva qualificació jurídica provisional i on prestaran declaració. L’objectiu és garantir el seu dret de defensa. Aquesta compareixença és la que s’ha fixat per al pròxim 19 de juliol. David Madí sempre ha negat qualsevol irregularitat.