Reforma del Codi Penal

Salvador Illa, a l’independentisme: «El PSC ha contribuït que alguns surtin de la presó»

Els socialistes es reivindiquen com l’«extintor» del conflicte a Catalunya davant la «gasolina» del PP

Salvador Illa, a l’independentisme: «El PSC ha contribuït que alguns surtin de la presó»

Sara Escalera / ACN

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

L’acord per derogar la sedició i reformar el Codi Penal entre el PSOE i ERC, celebrat per les dues parts amb diferent accent, no ha rebaixat l’encreuament de retrets entre socialistes i republicans. Fins a tal punt que el líder del PSC, Salvador Illa, s’ha rebel·lat aquest dissabte contra les paraules d’Oriol Junqueras, a qui ha retret a RAC-1 que estigui «cada dia en una posició més agra» perquè, al seu parer, estava més còmode amb «la repressió impune». Pel to i el contingut de la resposta, és evident que l’afirmació ha sigut mal rebuda pel cap de l’oposició: «El PSC no ha posat mai ningú a la presó; van entrar-hi pel que van fer. En tot cas, ha contribuït que alguns surtin de la presó, que quedi clar.»

Notícies relacionades

L’acte celebrat a la seu del PSC amb Patxi López, portaveu del PSOE i ‘exlehendakari’, estava dissenyat per contribuir a la digestió d’un acord que augmenta els decibels de pressió que el PP exerceix sobre el Govern espanyol, de la mateixa manera que dins de l’independentisme Junts troba un filó per intentar collar el Govern de Pere Aragonès. Els socialistes han argumentat que, com va passar amb els indults, la supressió de la sedició evidencia com ells exerceixen d’«extintor» mentre que el PP ha sigut la «gasolina» que va convertir el conflicte amb Catalunya en el «gran problema» d’Espanya. Ara, ha deixat caure López, «ja no ho és».

I no ho és, ha emfatitzat l’‘exlehendakari’, perquè un dels objectius que busca el canvi penal és «desmantellar les peces» d’aquest gran problema que és el «victimisme». Aquest, ha dit, és el que «més aglutina» l’independentisme. És a dir, el que ha defensat López és que, amb els indults i amb la caiguda de la sedició, aquesta opció política que ha encadenat majories a les urnes ha acabat dividida i la foto de Junts sortint del Govern n’és el punt àlgid. S’obre pas, a ulls dels socialistes, la «convivència» amb què pretén catapultar-se Illa a la Generalitat.