Per justificar el bloqueig al CGPJ

La reforma del delicte de sedició dona aire a Feijóo

La decisió de Sánchez permet al líder del PP reafirmar-se en la seva decisió de no negociar la renovació del poder judicial

Els populars no aclareixen si presentaran una moció de censura com els demana Ciutadans

La reforma del delicte de sedició dona aire a Feijóo

José Jácome / Efe

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Hem descobert la mentida a temps», ha afirmat aquest divendres la número dos del PP, Cuca Gamarra. «Feijóo no podia acceptar un acord al CGPJ si Sánchez anava a afegir la rebaixa en els delictes de sedició», ha dit un baró conservador. Els dirigents populars han sortit en tromba en contra de la derogació del delicte de sedició impulsada pel PSOE i Unides Podem, tot i que, des del punt de vista intern, el pas fet per Pedro Sánchez dona una treva a Alberto Núñez Feijóo, que es veu reforçat en la seva decisió de no pactar res amb el president del Govern.

El nou líder del PP va arribar a l’abril a la cúpula del partit amb un discurs de dirigent moderat que volia arribar a pactes d’Estat i, en aquests set mesos, no ha arribat a cap, ni tan sols el que Espanya té pendent des de fa gairebé quatre anys: la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Quan va decidir suspendre les negociacions amb l’Executiu per actualitzar-lo, fa dues setmanes, Feijóo va assegurar que ho feia perquè en una conversa amb el president del Govern aquest no li va donar garanties que aparcaria la reforma de la sedició. No obstant, el seu lideratge va quedar entelat perquè EL PERIÓDICO va publicar que Isabel Díaz Ayuso l’havia pressionat perquè s’aixequés de la taula i no pactés res. Ara, amb el registre de la proposició de llei per a la reforma legal, el líder del PP es carrega de raons davant d’aquells, també del seu propi partit, que consideren que hauria d’haver deixat de bloquejar el poder judicial.

Sánchez, en un d’aquests salts que semblen mortals i que executa de tant en tant, ha decidit fer-ho ara, quan falten tot just cinc mesos per a les eleccions autonòmiques i municipals i com si no li importés el possible impacte en el votant socialista de fora de Catalunya. «Ell sap on vol guanyar les generals de l’any passat. I sap que els ciutadans cada vegada tenen la memòria més fràgil. Ara comença el Mundial de Qatar, després arriba el Nadal...», assenyalen fonts del grup parlamentari del PP. En el partit conservador consideren que el PSOE és molt conscient que no pot comptar amb el suport a les urnes ni a Andalusia ni a Madrid, on ara governen els populars. Aquestes dues autonomies i Catalunya són les tres comunitats que més escons escullen per al Congrés dels Diputats en unes eleccions generals.

«El president del Govern està fent el contrari del que va dir amb un únic objectiu: mantenir-se en el poder a qualsevol preu, tot i que sigui a canvi de debilitar l’Estat», ha afirmat Gamarra a Antena 3. La portaveu del PP considera que està permetent que els independentistes «humiliïn» l’Estat. «Seran els mateixos delinqüents els que aprovin una reforma en benefici propi», ha afegit en una roda de premsa al Congrés amb referència al suport que els diputats d’ERC donaran a l’hemicicle al canvi legal. Elías Bendodo, número tres dels conservadors, ha insistit, per la seva banda, que els barons socialistes opinin sobre la reforma del delicte de sedició en un intent de dividir el PSOE.

Pressió amb la moció

Als populars els ha agafat aquesta notícia amb Feijóo tornant de la seva gira per Llatinoamèrica. Aquesta circumstància ha provocat que siguin (encara més) cauts en la seva reacció, i no han volgut aclarir si veuen oportú presentar una moció de censura al Congrés contra Sánchez. Inés Arrimadas, presidenta de Ciutadans, li ho ha demanat al PP. Ella no ho pot fer perquè es necessiten almenys 35 diputats per presentar-la i només en té nou.

Notícies relacionades

Gamarra ha evitat respondre amb un ‘sí’ o amb un ‘no’ a la pregunta de si el PP la presenta i ha llançat una pulla a Arrimadas al recordar-li que ella ni tan sols va intentar presentar-se a la investidura a Catalunya quan Ciutadans va ser el partit més votat, el desembre de 2017, setmanes després de la declaració unilateral d’independència. 

Vox, per ara, no ha comentat si presenta una moció de censura. El vicepresident de Vox, Javier Ortega Smith, ha anunciat que, quan el seu partit estigui al Govern, més aviat que tard, derogarà les lleis «lliberticides», il·legalitzarà els «partits separatistes» i els que perpetrin «un cop d’Estat passaran dècades a la presó».