Reforma del Codi Penal
Així quedarà regulat el delicte de desordres públics agreujats que substituirà el de sedició
Preveu penes de fins a cinc anys de presó i fins a vuit d’inhabilitació per a les autoritats

zentauroepp45709990 c digo penal181101133653
La proposició no de llei presentada aquest divendres pel Govern substitueix el delicte de sedició pel de desordres públics agreujats i el pena amb un màxim de cinc anys de presó i vuit d’inhabilitació; el primer delicte preveia fins a tres vegades aquesta pena de presó, 15 anys, i la sentència del procés va imposar la pena màxima, 13 anys, al president d’ERC, Oriol Junqueras.
El Codi Penal actual declara, al seu article 544, que «són reus de sedició els que, sense estar compresos en el delicte de rebel·lió, s’alcin públicament i tumultuàriament per impedir, per la força o fora de les vies legals, l’aplicació de les lleis o, a qualsevol autoritat, corporació oficial o funcionari públic, el legítim exercici de les seves funcions o el compliment dels seus acords, o de les resolucions administratives o judicials».
Aquest article i el títol mateix en el qual apareixia la sedició quedarà derogat amb la reforma. Al seu lloc es preveu modificar l’article 577, que queda redactat així : «Seran castigats amb la pena de presó de sis mesos a tres anys els que, actuant en grup i a fi d’atemptar contra la pau pública, executin actes de violència o intimidació sobre les persones o les coses, obstaculitzant les vies públiques i ocasionant un perill per a la vida o salut de les persones, o envaint instal·lacions o edificis».
Per a aquestes conductes preveu una «pena de presó de tres a cinc anys i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic pel mateix temps quan les cometin una multitud amb un nombre, una organització i un propòsit idonis per afectar greument l’ordre públic. En cas que els autors estiguin constituïts en autoritat, la pena d’inhabilitació serà absoluta per temps de sis a vuit anys».
Pillatges o armes
Notícies relacionadesEs preveu que s’imposin en la seva meitat superior als que «portin instruments perillosos o als que portin a terme actes de pillatge», i en «un grau superior quan es portin armes de foc». «La provocació, la conspiració i la proposició per a les conductes» seran castigades «amb les penes inferiors en un o dos graus a les respectivament previstes».
El que provoqui allaus, estampides o similar en un lloc públic i posi en perill la vida o salut de les persones «serà castigat amb pena de presó de sis mesos a dos anys», sense perjudici de les penes que corresponguin pels danys, les lesions i els homicidis que es puguin haver causat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nova estació Comença l’hivern meteorològic: l’Aemet explica per què no serà normal
- Una de les okupes de Santa Coloma pot perdre el braç per tenir-lo hores dins un bidó de ciment
-
Ofert per
- Inspecció tècnica de vehicles La nova ITV ja ha arribat a Espanya: així serà a partir d’ara
- Pensionistes Això és el que cobraràs de jubilació amb una nòmina de 1.500 euros al mes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Cita de Dubai Sánchez anuncia que Barcelona celebrarà el 2024 una cita internacional contra la sequera
- Mamarazzis Mamarazzis: Ángel Cristo Jr, de víctima a botxí
- Primera fase Mario, Luigi i una ‘drag queen’ en els càstings d’‘Eufòria’: «No m’apunto pel premi, sinó pel camí que es fa en el programa»
- Controvèrsia en plena sequera El Govern no regularà les polèmiques pistes de gel i delega la decisió en els ajuntaments