Les morts d’immigrants

El PP acusa Marlaska de ser menys transparent que Fernández Díaz

Els populars lamenten que el Govern no busqui el seu suport «ni en matèria de seguretat»

Exigeixen que Marlaska emeti els vídeos del reixat de Melilla en el Congrés i no descarten sol·licitar una comissió d’investigació

El PP acusa Marlaska de ser menys transparent que Fernández Díaz
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP considera que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, està ocultant informació als espanyols sobre les desenes de morts a la frontera de Melilla el 24 de juny passat. ‘Desenes’, perquè la confusió entorn d’aquesta tragèdia és tal que no hi ha ni tan sols un nombre oficial de morts. El Marroc va informar de 23 morts, però algunes oenagés asseguren que van superar les 50. Fonts del grup conservador en el Congrés van informar a aquest diari que no descarten demanar una comissió d’investigació per obtenir més dades i reclamar a Marlaska «la mateixa transparència» que va oferir, asseguren, l’exministre Jorge Fernández Díaz (PP) el 2014 després de la mort de 15 immigrants ofegats a la platja del Tarajal (Ceuta).

Els populars esperen que Marlaska acudeixi a donar explicacions a la comissió d’Interior «a porta oberta», en la qual «es puguin emetre els vídeos» d’aquella fatídica jornada que alguns diputats ja van veure aquest dilluns i no faci falta demanar-ne una d’especial, d’investigació. «Volem que faci com Fernández Díaz, que va accedir a mostrar els vídeos i els va poder veure tothom, també la premsa», afirmen aquestes fonts. L’extitular d’Interior entre el 2011 i el 2016 va acudir a petició pròpia a la comissió una setmana després de la tragèdia en el Tarajal, esdevinguda el 6 de febrer del 2014, i, per acontentar l’oposició, sobretot el PSOE, va anunciar que dies més tard hi acudiria el secretari d’Estat de Seguretat, llavors Francisco Martínez, amb material audiovisual que hi posaria més llum. I efectivament, el 19 de març el número dos del ministeri va acudir al Congrés, però els populars obvien ara que no va aconseguir el seu objectiu: els diputats es van queixar que els vídeos estaven editats i ometien el llançament de pilotes de goma i els ofegaments.

La direcció dels populars està mesurant els passos que fa per pressionar l’Executiu en aquest assumpte, pel qual fins ara no ha demanat la dimissió de Marlaska. Els conservadors estan esperant que el ministre aclareixi si «s’han traslladat cadàvers de la frontera d’Espanya la frontera marroquina». Si això s’ha produït com «alguns mitjans» han publicat, va advertir el coordinador general, Elías Bendodo, Pedro Sánchez ha de fer-lo fora del Govern. Els populars també consideren que el ministre ha faltat a la veritat quan va assegurar que els gendarmes marroquins no van actuar en territori espanyol. «Les imatges ho desmenteixen», apunten en el PP.

Bendodo va instar Sánchez a «donar la cara d’una vegada» per explicar el succeït i aclarir «si estava al corrent del que va succeir o va donar instruccions perquè succeís» i li va demanar que «no es parapeti darrere les forces i cossos de seguretat de l’Estat, que donen el millor de si».

Notícies relacionades

La formació d’Alberto Núñez Feijóo considera «un error» que Sánchez no hagi buscat el suport del principal partit de l’oposició «ni en matèria de seguretat». Fonts del PP creuen que el Govern podria haver-se recolzat en Feijóo en aquest «delicat assumpte» i «fer pinya amb un partit d’Estat». «En canvi, ara està sol, perquè el PSOE continua pensant que té 180 escons», afirmen aquestes fonts.

I és així, els socialistes estan sols. Els primers que van demanar una comissió d’investigació sobre aquest assumpte van ser els seus aliats habituals en el Congrés (EH Bildu, ERC, Més País, Compromís, CUP i BNG) i després s’hi va sumar fins i tot Unides Podem. Només falta que el PP vulgui prémer el botó nuclear per forçar la comissió. Els populars, assenyalen a la Moncloa, han trobat un filó per «desgastar-los» i temen que no l’abandonaran si creuen que els donarà rèdit.