Almenys 37 morts

Els socis del Govern contradiuen Marlaska i afirmen que els migrants van morir a Melilla

Unides Podem, ERC i EH Bildu asseguren haver vist vídeos que demostren que les morts van tenir lloc «en territori espanyol»

Els socis del Govern contradiuen Marlaska i afirmen que els migrants van morir a Melilla

EFE DF.G. Guerrero

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Unides Podem, ERC i EH Bildu asseguren que el 24 de juny es va produir la mort de diversos migrants a territori espanyol. El soci del PSOE a l’Executiu i els aliats parlamentaris contradiuen així la versió que ha ofert aquests mesos el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, sobre que la mort d’almenys 37 persones a la frontera entre Melilla i Nador va tenir lloc en «zona de ningú controlada pel Marroc». Dirigents de les tres formacions, que han viatjat fins al lloc dels fets en una delegació de diputats de la Comissió d’Interior, han afirmat haver vist vídeos en els quals es demostra que els fets van tenir lloc a Espanya.

«Tot sembla indicar que es van produir morts a la zona de control de les autoritats espanyoles, evidentment», ha comentat en declaracions als periodistes Enrique Santiago, portaveu d’Unides Podem. No ha sigut l’únic. El diputat d’EH Bildu Jon Iñárritu ha insistit que «les imatges confirmen que els fets van ocórrer en territori espanyol» i que «no hi va haver cap tipus d’auxili ni d’atenció per part de les autoritats». Referent a això, han reclamat que es doni via lliure a la petició que van registrar la passada setmana al Congrés per crear una comissió d’investigació que permeti aclarir l’ocorregut a la frontera de Melilla.

Material antidisturbis

Iñárritu, a més, ha criticat durament l’expressió que va utilitzar Grande-Marlaska al referir-se a la ‘zona de ningú’ en la qual suposadament van ocórrer els fets: «No parlem de la zona de trànsit o del que fins i tot el ministre de l’Interior anomenava zona de ningú, sinó de territori sota control espanyol». El diputat ‘abertzale’ també ha posat l’accent en l’entrada de la gendarmeria marroquina a territori espanyol i en «qui va retirar els cossos i els ferits que es van produir» del costat espanyol de la tanca.

Notícies relacionades

Durant la visita, els diputats s’han reunit amb el tinent coronel de la Guàrdia Civil que va estar present el dia dels fets i, segons han explicat als periodistes, han conegut que es va fer servir «gas, pots de fum i 65 pilotes de goma», una cosa que fins ara no sabien.

El PP s’ha desmarcat de les acusacions llançades pels socis del PSOE. La portaveu d’Interior dels conservadors, Ana Vázquez, ha asseverat que en els vídeos queda clar que «la Guàrdia Civil no ha tingut res a veure» amb les morts que es van produir al juny, i ha donat a entendre que és responsabilitat de la gendarmeria marroquina. A més, ha rebutjat recolzar la comissió d’investigació registrada a la Cambra baixa, per la qual cosa aquesta no tirarà endavant tret que li donin suport els socialistes.