Allau mortal a la frontera

Viatge a la tanca de Melilla: els diputats discuteixen què és i què no és territori espanyol

La Guàrdia Civil va fer servir més de 80 pots de gas i més de 60 pilotes de goma en la seva actuació el 24 de juny

Viatge a la tanca de Melilla: els diputats discuteixen què és i què no és territori espanyol

EFE DF.G. Guerrero

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Una sala de la Comandància de la Guàrdia Civil de Melilla. Els diputats que han arribat des de Madrid observen uns vídeos que els explica el tinent coronel Ortega, cap accidental de l’institut armat a la ciutat. Jon Iñarritu, d’EH Bildu, comenta que el que han vist passa en territori espanyol. L’exministre socialista José Luis Ábalos, president de la comissió, li respon: «No. És com les zones de trànsit dels aeroports». L’‘abertzale’ no li accepta l’argument.

No va anar a més la discussió, produïda aquest dilluns a mig matí durant la visita de vuit diputats de la Comissió d’Interior de la Cambra baixa a Melilla, però és la clau entorn de la qual gira la baralla política pel que va passar el matí del 24 de juny al pas del Barrio Chino de Nador, el tram més feble de frontera del Marroc amb Melilla.

L’escenari d’una de les pitjors tragèdies migratòries de l’any, en el qual van perdre la vida almenys 23 migrants subsaharians, ha sigut visitat aquest dilluns per diputats de la Comissió d’Interior del Congrés. Després de la visita, els representants d’Unides Podem, Esquerra i Bildu han sostingut –alguns reiterat– que sí que hi va haver morts en territori espanyol, com algunes oenagés han relatat a la BBC per al seu reportatge ‘Mort a la frontera’, el ressò del qual ha flanquejat la visita. 

Interior ha permès l’accés al lloc fronterer, contra el que va augurar la diputada popular Ana Vázquez. Hi ha hagut un instant de silenci, en el qual a la instal·lació només sonaven passos.

Abans de la porta que dona a l’«estret» passadís –el qualifica així un dels visitants– s’obre cap al Marroc el vell ample de la zona de ningú que des de fa 30 anys està sota control policial del Marroc. I, abans, el territori plenament marroquí. De la porta cap aquí, un passadís d’una mica més d’una persona d’ample i dos torns metàl·lics bloquejats. És la zona de trànsit, uns metres fins al control de la Policia Nacional. És el punt en el qual els que acusen el Govern afirmen que va caure algun dels morts, versió que desmenteix Interior.

Vídeos

Els diputats han vist part de les proves videogràfiques d’aquell succés que guarden les autoritats espanyoles, imatges obtingudes per un dron que va sobrevolar la zona.

El tinent coronel actual cap de la guàrdia civil de Melilla –en espera del relleu de l’anterior coronel– ha detallat als diputats com va ser el dispositiu inicial d’interposició davant els milers de migrants que miraven de passar a territori espanyol: només 10 guàrdies.

En el moment en què va poder morir la majoria de morts, quan 2.000 persones s’amuntegaven a la porta acabada de forçar del lloc fronterer, els agents s’havien retirat cap enrere, ha explicat, allunyant-se d’un gran apedrec i per retirar dos guàrdies ferits.

El dispositiu antiavalots posterior va fer servir més de 80 pots de gas i va fer més de 60 trets de pilotes de goma –la xifra varia segons les fonts– contra els migrants que passaven al costat espanyol saltant per la teulada de l’edifici. «Cap dels que van ser rebutjats en frontera presentava ferides de consideració. Anaven pel seu propi peu», assenyalen fonts d’Interior, recordant que el rebuig en frontera (devolució al Marroc en plena entrada il·legal) és «perfectament legal».

Als diputats se’ls ha assegurat que podran veure la resta de vídeos, els mateixos que han vist dos fiscals. Dos n’han demanat còpies. Interior no els hi ha proporcionat perquè és material sota investigació judicial. Els diputats podran veure la resta en una sessió a porta tancada al Congrés que encara no té data. 

El viatge

Sí que tenia data el viatge a Melilla. No s’ha produït d’acord amb l’avançament realitzat per la BBC del seu reportatge. Va ser aprovat el 26 d’octubre per la Mesa del Congrés i anunciat l’endemà als diputats per Ábalos.

El viatge era per a portaveus d’Interior dels grups parlamentaris i membres de la mesa de la Comissió d’Interior. Considerant-ho «una farsa» abans de portar-se a terme, es va esborrar aquest cap de setmana de la llista d’assistents el portaveu de Vox, Javier Ortega-Smith.

Els diputats han arribat passades les 10 a Melilla i se n’han anat a les 15.30. Van arribar en vol regular, sense passar per la zona d’autoritats. Abans d’anar-se’n, la Delegació del Govern els va donar un refrigeri.

Marlaska nega les acusacions

Notícies relacionades

Mentre era visitada Melilla, el titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, sortia al pas de l’afirmat sobre la tragèdia de la tanca: «No hi va haver cap mort en territori espanyol», va dir a Efe després d’inspeccionar a Conca les obres d’una nova comissaria de Policía. «Cap informe podrà referir que la Guàrdia Civil hagi tingut algun tipus de responsabilitat en les tràgiques morts», va dir a Europa Press.

Marlaska ha tornat a defensar l’actuació de la Guàrdia Civil i ha recordat la dada i l’argument principal del Govern: la dada, que 55 guàrdies van resultar ferits, dos d’ells greus; i l’argument, que allò va ser «un atac violent a una frontera de la UE».