Política territorial

L’Hospitalet de Llobregat competirà amb altres ciutats per la seu de l’Agència Espacial Espanyola

Barcelona es troba entre les 14 ciutats que opten a l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial

L’Hospitalet de Llobregat competirà amb altres ciutats per la seu de l’Agència Espacial Espanyola

EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Política Territorial ha rebut 21 candidatures per a la ubicació física de l’Agència Espacial Espanyola –entre les quals es troba l’Hospitalet– i 14 candidatures per allotjar l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial –entre aquestes, Barcelona. L’admissió a tràmit d’aquestes candidatures està condicionada al fet que la comissió consultiva verifiqui que reuneixen els requisits establerts.

El Ministeri de Política Territorial considera que el procediment per determinar les seus de les noves agències estatals públiques «ha sigut un èxit i ha tingut molta acollida», al rebre’s un total de 35 candidatures per a les dues agències procedents de 14 comunitats autònomes. L’Agència Espacial Espanyola, amb un component dedicat a la Seguretat Nacional, permetrà coordinar les activitats i polítiques nacionals sobre l’espai, així com la participació d’Espanya en programes internacionals en aquest àmbit. El sector espacial proporciona serveis imprescindibles per a la nostra societat en l’àmbit de les comunicacions, l’observació de la Terra, la navegació, la seguretat, la lluita contra el canvi climàtic o el monitoratge de fenòmens com la sequera o els incendis.

Regulació europea

Notícies relacionades

L’Agència Estatal de Supervisió de la Intel·ligència Artificial gaudirà d’autonomia, independència, patrimoni propi i potestats administratives. Serà clau per assegurar el compliment de la regulació europea en matèria d’intel·ligència artificial (IA) i per supervisar-ne la correcta interpretació. El Govern posa èmfasi que pretén conscienciar, així mateix, sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en la societat, amb l’objectiu de generar confiança en un ecosistema respectuós i garantista en l’ús d’aquesta tecnologia.

En aquest sentit, l’agència té com a principal missió minimitzar els riscos que pot comportar la IA en camps com la seguretat, la intimitat i la salut de les persones, així com sobre els altres drets fonamentals. Espanya es convertirà en el primer país de la UE amb una agència estatal de supervisió de la intel·ligència artificial (IA), i s’anteposarà a l’entrada en vigor del futur Reglament europeu d’IA, que estableix la necessitat que els estats membres disposin d’una autoritat supervisora en aquesta matèria. D’altra banda, l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial s’emmarca en l’Agenda Espanya Digital 2026 i en l’Estratègia Nacional d’Intel·ligència Artificial, totes dues impulsades pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, a través de la seva Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, així com en el Pla de recuperació, transformació i resiliència.

Temes:

Govern