La vida interna del PP

Feijóo s’afegeix a Ayuso i acusa Sánchez de voler «canviar el règim democràtic»

La presidenta madrilenya arrossega el líder del PP a la seva estratègia de polarització

El dirigent popular assegura a Buenos Aires que el cap de l’Executiu té el «tic d’ocupar les institucions»

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo va llançar aquest dilluns al migdia l’acusació més greu que ha fet fins ara al president del Govern, Pedro Sánchez. En una xerrada a Buenos Aires (Argentina), el líder del PP va afirmar que el cap de l’Executiu està «desprestigiant les institucions des de l’interior», un «sistema», va afegir, «per anar canviant el règim democràtic, que es basa en pesos i contrapesos».

No és la primera vegada que un membre del PP llança aquesta idea. L’ha plantejat en el passat en diverses ocasions Isabel Díaz Ayuso. De fet, la presidenta de la Comunitat de Madrid va declarar en una entrevista a Telecinco aquest dilluns al matí que l’Executiu, «a poc a poc», està «ocultant» el paper del rei Felip VI per facilitar aquest suposat canvi de règim. «Aquí el que es pretén és recuperar una República, que un altre Pablo Iglesias de la vida sigui el que està per sobre de tots», va afirmar a ‘El Programa de Ana Rosa’.

Les dues intervencions, a Madrid i a Buenos Aires, mostren una sintonia en les formes i en el fons que no s’havien donat fins ara entre un Feijóo que va arribar a la cúpula del partit amb un discurs de moderació i defensant pactes d’Estat i una dirigent que ha crescut políticament en el xoc amb Sánchez. La madrilenya ho va fer durant la pandèmia i ara, quan veu que ha de tornar a passar per les urnes en mig any. Fa dies que Ayuso repeteix en públic que el Govern vol els dirigents del PP «a la presó». I, per ara, cap dirigent de la cúpula nacional ha censurat l’acusació.

Eleccions al maig

El mes de maig vinent, Ayuso vol anar a buscar la majoria absoluta i ja ha comprovat que li funciona polaritzar el debat polític, una estratègia a què està arrossegant Feijóo. El màxim cap dels populars va suspendre el pacte al qual ja havia arribat amb el Govern per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després que Ayuso li advertís que aquest acostament a Sánchez no li convenia.

Notícies relacionades

Les observacions les va fer Feijóo en un diàleg que va compartir amb l’alcalde de Buenos Aires, Horacio Rodríguez Larreta, dins de la gira per diversos països llatinoamericans que està fent des de divendres passat. Feijóo va criticar que Sánchez carregui contra el Banc Central Europeu (BCE) per «criticar» l’impost a la banca que impulsa l’Executiu. «Arriba el president del Govern i deslegitima el BCE. ¿Per què? Perquè a Espanya el Govern té el tic d’ocupar les institucions. I quan alguna diu alguna cosa que perjudica el Govern, automàticament aquesta institució està en contra d’Espanya o està afavorint l’oposició», va declarar.

El màxim cap dels conservadors va assenyalar que aquests «tics» els ha identificat al Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Segons la seva opinió, les institucions «són clau» en democràcia i han de quedar fora de l’«espectre de pressió del Govern de torn».