Polèmica al ‘FAQS’

Anatomia del relat de defensa de Francesc de Dalmases: el que no quadra i el que passa per alt

El diputat de Junts ha obviat detalls clau com el fet d’agafar pel braç una periodista i els crits i insults

Anatomia del relat de defensa de Francesc de Dalmases: el que no quadra i el que passa per alt
4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El diputat i vicepresident de Junts, Francesc de Dalmases, ha intentat treure ferro a la conducta intimidatòria que va tenir el 9 de juliol amb una periodista del programa ‘FAQS’ de TV-3 després d’una tensa entrevista a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, arran de la seva situació judicial. En la seva compareixença en la comissió de la CCMA en el Parlament per explicar els fets ha teixit un relat en la seva defensa per reduir-ho tot a una «discussió» amb una persona que coneixia des de fa temps i que considera sobredimensionada mediàticament.

Dalmases ha obviat detalls rellevants per valorar la gravetat del succeït, com haver agafat la treballadora pel braç, els crits i els cops a la paret i al mobiliari que van relatar alguns testimonis. I ha barrejat també altres temes que no tenen a veure amb el comportament que va tenir i que ha sigut censurat per la majoria dels grups de la Cambra catalana. A continuació, els punts febles del seu relat.

L’agafada i els insults

Dalmases ha reduït la polèmica a una «discussió» de 3 minuts en la qual no es va produir «cap amenaça» i ha argumentat que no «mou fils» per influir en els mitjans de comunicació. En cap moment ha fet referència al fet que va agafar pel braç la periodista i que la va separar d’una companya seva per portar-la a un camerino, com ha confirmat l’exdirector del programa, Pere Mas. També ha passat per alt els insults a crits amb frases com «mala periodista» i «programa de merda» i els cops a la paret i al mobiliari.

La porta oberta

El diputat de Junts ha puntualitzat que «no era una discussió per tenir als passadissos» i que una de les portes del camerino on van discutir «estava oberta». Són camerinos de doble porta, però ell i la comitiva formada per Laura Borràs i dos assessors van tancar la que estava més a prop del plató. Una companya, «tremolant i alterada», va alertar de la situació, segons ha relatat l’exdirector del programa, tot i que els crits els van escoltar més treballadors del ‘FAQS’, que en aquell moment seguia en directe.

Les «disculpes»

Després d’un primer intent de desmentir els fets quan es va destapar la polèmica, Dalmases va fer un tuit en el qual assegurava: «Demano disculpes a tothom que s’hagi pogut sentir ofès». Per ell, això ja implicava demanar perdó a la periodista, a qui diu que li va desitjar unes «bones vacances» deu dies després del succeït. Ningú del programa ni de la CCMA ni del Parlament ho va interpretar com una mostra de penediment. Avui ha «reiterat les disculpes» i ha dit que «no hauria d’haver tingut aquella conversa» en aquell moment per queixar-se que el format de l’entrevista a Borràs «no era l’acordat» prèviament. Però alhora l’ha justificat pel «context» en el qual es va produir, arribant fins i tot a fer referència al ‘lawfare’ que considera que actua contra Borràs. «Algú amb més experiència hauria callat i hauria marxat, però jo no sé ser així», ha assegurat, una afirmació que entra en contradicció amb el fet de considerar que no hauria d’haver actuat així.

El «context» i l’«amor pel periodisme»

Segons Dalmases, no s’explica la polèmica sense tenir en compte «el context» de la setmana en què es va fer l’entrevista, marcada per la situació judicial de Borràs i, en aquell moment, la possible suspensió com a presidenta del Parlament, que posteriorment es va acabar materialitzant. Tot i que ell és diputat i no responsable de premsa de Borràs, es va encarregar d’acordar el format de l’entrevista amb el ‘FAQS’. Ha recordat que coneix la periodista des de fa anys, tot i que després ha reconegut que l’«amistat i la confiança no justifiquen res». També ha professat el seu «amor pel periodisme» i ha negat que es dediqui «a coaccionar o orientar» periodistes, malgrat que treballadors de Catalunya Ràdio i de l’ACN han denunciat que han patit pressions «reiterades» per part de Dalmases. També ha admès que va intentar que l’entrevista es fes sense preguntes de periodistes a part de la presentadora, una condició que el programa no va acceptar. En l’informe de la CCMA queda recollit que posteriorment va intentar canviar alguns d’aquests periodistes i que després de l’entrevista es va queixar de les seves preguntes. Ha sigut expulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, del qual era membre.

Els mitjans com a culpables

Dalmases ha apuntat que existeix un interès mediàtic a fer gran aquest cas. Fins i tot ha dit que és sospitós que les primeres informacions apareguessin deu dies després dels fets i ha parlat del ‘lawfare’ del qual considera que Borràs és víctima. «Quan una notícia no té grisos ni matisos durant tants dies, alguna cosa falla», ha assegurat. Els periodistes que van destapar el cas van explicar que la informació es va fer pública quan es van recollir tots els detalls i testimonis. A més, l’exdirector de TV-3 ha explicat que en aquell moment el ‘FAQS’ afrontava el seu últim programa i que tant la periodista afectada com la resta de l’equip sentien «por» i «vulnerabilitat laboral», una situació que explica per què no es van denunciar els fets de forma immediata.