Guerra a Ucraïna

Espanya entrega a Ucraïna 30 ambulàncies i anuncia l’enviament de defenses antidrons

El ministre s’ha reunit amb el seu homòleg, Dmitró Kuleba, que ha desglossat part del material militar enviat per Espanya

Espanya entrega a Ucraïna 30 ambulàncies i anuncia l’enviament de defenses antidrons
2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Espanya ha donat aquest dimecres a Ucraïna una partida de 30 ambulàncies preparades per atendre parts. L’entrega simbòlica l’ha fet a Kíiv el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, que ha destacat que es prepara l’enviament d’un sistema de defensa antidrons per evitar atacs com els que Kíiv ha patit en les últimes setmanes. També ha assegurat que «estan a punt d’arribar-hi» els cinc grups electrògens enviats per Espanya després de la petició d’Ucraïna i que ajudaran a pal·liar l’escassetat energètica derivada dels bombardejos russos, segons el ministre. Aviat arribaran 14 generadors més finançats per l’Agència Espanyola de Cooperació, AECID.

El cap de la diplomàcia espanyola ha sigut rebut avui pel seu homòleg ucraïnès, Dmitró Kuleba, durant la que és la seva primera visita a Kíiv després de vuit mesos de guerra. Albares ha reiterat el suport d’Espanya a Ucraïna a tots els nivells («polític, diplomàtic, humanitari i militar»).

L’entrega dels vehicles sanitaris és l’última contribució espanyola a l’esforç defensiu del país envaït per Rússia. Kíiv ha criticat anteriorment Espanya, a través del seu ambaixador, per l’escassetat dels enviaments d’armament al país. Segons l’institut Kiel, que analitza l’ajuda dels països a Ucraïna, en total Espanya ha compromès 348 milions d’euros (incloent-hi ajuda financera, militar i humanitària), cosa que el situa com el país número 15 de la llista. Els contribuents més grans són els Estats Units, amb 52.000 milions; la UE, amb 16.000, i el Regne Unit, amb 6.000. El nostre país baixa al lloc 26è del rànquing d’ajuda per països si s’analitza la quantitat com a percentatge del PIB: és el 0,027% (al nivell d’Alemanya però lluny del 0,9% de Letònia o al 0,5% de Polònia).

Atacs de drons

Albares ha arribat a la capital ucraïnesa per tren després de fer el trajecte nocturn que uneix la ciutat polonesa de Pzemyzil amb Kíiv, on ha sigut rebut per l’ambaixador espanyol, Ricardo López-Aranda. A la capital ucraïnesa, que pateix en els últims dies bombardejos russos contra les seves infraestructures, ha retut un petit homenatge als caiguts en la guerra.

Notícies relacionades

A la capital ha visitat edificis impactats per míssils i drons, i el poble de l’extraradi de la capital de Makàriv, «martiritzat durant més d’un mes» i amb l’escola bressol i hospital completament destruïts. Alguns dels nens de l’escola bressol, que atenia entre d’altres menors amb necessitats especials, van ser tractats a Espanya i ja han pogut tornar a Ucraïna.

El cap de la diplomàcia s’ha mostrat «commogut» per la destrucció de la qual ha sigut testimoni i «el dolor amb què viu la població ucraïnesa des del 24 de febrer». «Espanya contribuirà a la reconstrucció d’Ucraïna, per recuperar infraestructures, la seva cultura i patrimoni», ha promès.