Intimidació a una periodista

El Parlament estudiarà dijous de la setmana que ve la sanció a Dalmases

La comissió de l’estatut del diputat queda convocada després de tres mesos bloquejada per analitzar si la mà dreta de Laura Borràs va incomplir el codi de conducta

El Parlament estudiarà dijous de la setmana que ve la sanció a Dalmases

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Després de tres mesos sense data per reunir-se, la comissió de l’estatut del diputat del Parlament es reunirà dijous de la setmana que ve, dia 3 de novembre, per analitzar si el dirigent Francesc de Dalmases ha de ser sancionat per haver intimidat una periodista de TV-3, fet pel qual ha acabat dimitint de la direcció de Junts. L’òrgan, presidit per Jaume Alonso-Cuevillas, afí tant a Dalmases com a Laura Borràs, té la missió d’analitzar si el diputat va incomplir amb el codi de conducta a què estan subjectes tots els parlamentaris.

Cuevillas i el secretari de la taula de la comissió, el socialista David Pérez, s’han reunit aquest dijous amb els lletrats de la Cambra catalana per saber com procedir, ja que és la primera vegada que s’estudiarà una possible amonestació prevista en el codi de conducta, aprovat el 2016. Aquest dimecres i després de setmanes reclamant que es desbloquegés l’òrgan, ERC, la CUP i els comuns van reclamar formalment que es convoqués entre acusacions Cuevillas entre bambolines de no haver-se mogut perquè afecta un membre del seu partit. L’informe intern de Junts corroborant la conducta de Dalmases i la posterior dimissió del dirigent com a vicepresident del partit ha acabat augmentant la pressió i desencallant la situació.

Notícies relacionades

Tot i així, el mateix Cuevillas ha manifestat «dubtes» sobre el fet que la conducta de Dalmases pugui ser punible perquè la periodista es va produir fora de la Cambra catalana. Ja ha avançat que ell considera que la seva conducta no és «punible» i que, en tot cas, se saldarà, a tot estirar, amb una amonestació pública o amb una multa d’entre 600 i 12.000 euros. La Mesa del Parlament va ser qui li va encarregar el mes de juliol passat que elaborés un informe sobre les possibles conseqüències que pot tenir l’actitud que va mantenir Dalmases amb la periodista, a la qual va agafar pel braç i va esbroncar en un camerino perquè no li havia agradat l’entrevista a Borràs.

Per ara, aquest document no està fet i fonts parlamentàries manifesten que no se sap si Cuevillas el posarà a sobre de la taula o no en la reunió de dijous vinent. En tot cas, la convocatòria de la comissió servirà per començar a abordar la possible sanció per uns fets que no estan explícitament recollits al capítol de faltes greus del codi de conducta, malgrat que la resta de grups els han qualificat d’«intolerables» i fins i tot alguns, com els comuns i Ciutadans, han demanat la seva dimissió.