Informe intern

L’advocada Magda Oranich denuncia pressions «inacceptables» de Borràs en l’informe sobre Dalmases

La investigació de Junts conclou que el diputat va tenir una actitud «incorrecta» al «perdre els nervis de manera exagerada»

L’advocada Magda Oranich denuncia pressions «inacceptables» de Borràs en l’informe sobre Dalmases

ACN

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La mà dreta de Laura Borràs, el diputat Francesc de Dalmases, torna a estar en el punt de mira. El mateix partit, Junts, va encarregar un expedient intern que conclou que va tenir una actitud «incorrecta» després de «perdre els nervis de manera exagerada» quan va esbroncar una periodista. El succés que va provocar aquest incident va tenir lloc el 9 de juliol passat, quan la presidenta suspesa del Parlament va ser entrevistada en el programa FAQS de TV-3 i, posteriorment, Dalmases va esbroncar la subdirectora d’aquest espai, Mònica Hernàndez, al no agradar-li el desenvolupament de l’entrevista.

El document, redactat per l’advocada Magda Oranich, acredita que la periodista es va sentir «intimidada» per Dalmases, tot i que el parlamentari critica els detalls del text i el qualifica com a «irregular» i demana fins i tot que es «depurin responsabilitats».

Oranich ha assegurat aquest dilluns que va rebre «pressions inacceptables» per part de Borràs durant l’elaboració del text per intentar que deixés sobre paper «el que ells volen» i no els fets que van ocórrer en la realitat. Després de transcendir públicament l’informe, Dalmases ha enviat una carta a l’Executiva del partit en la qual carrega contra l’expedient elaborat per Oranich perquè considera que no s’ajusta a la realitat dels fets esdevinguts».

En un escrit dirigit a l’executiva de Junts, Dalmases indica que l’expedient «no s’havia demanat a la comissió de garanties» i que l’informe «no es correspon de cap manera amb l’expedient informatiu» que ell mateix va sol·licitar a la direcció del partit. Així, remarca que a l’informe «es diu que han entrevistat 20 persones, a qui no identifiquen, ni es recullen les seves suposades manifestacions», quan, en el moment en què es van produir els fets, «només es trobaven presents a TV-3 cinc persones», inclòs ell mateix.

I afegeix: «La filtració produïda, que deteriora públicament la meva reputació, hauria de donar lloc a una obertura del corresponent expedient per part del partit amb la depuració de les responsabilitats que es corresponguin», ja que el text va ser avançat per ‘Nació Digital’.

Oranich denuncia pressions

En una entrevista a Catalunya Ràdio, l’advocada ha expressat el seu enuig sobre aquesta reacció del diputat de Junts, ha defensat que l’informe és objectiu i que el problema «és el seu comportament», i no com s’elabora l’expedient o si es filtra a la premsa, i ha apuntat que aquesta missiva encara complica més la polèmica.

«He quedat atordida per la nota, l’ha d’haver fet algú que està fora del món. Negar fets que són evidents i restar importància del mal comportament tingut per un representant públic en un mitjà de comunicació... Tot això és patètic», ha recriminat. Oranich ha detallat que ha parlat amb 20 persones, entre els quals es troben Dalmases i totes les persones que van presenciar l’incident, per la qual cosa veu «demencial» la carta del diputat de Junts.

L’advocada ha explicat que fa dies que va enviar aquest informe a Turull i a Borràs, i ha assegurat que la presidenta del partit no li havia contestat fins diumenge a la nit, quan va transcendir públicament en els mitjans de comunicació, li va dir que no s’ho havia pogut llegir.

A més, ha afirmat que durant l’elaboració de l’informe va rebre trucades de moltes persones, entre elles diputats i periodistes de mitjans de comunicació, dient que havien rebut «intimidacions» i crits per part de Dalmases, però que l’expedient se cenyia a l’incident en el ‘FAQS’.

En declaracions a SER Catalunya, Turull ha evitat valorar l’informe ni «fer el joc a les filtracions» en un tema «seriós», i ha indicat que s’abordarà en una reunió de l’executiva, que no s’ha reunit el matí d’aquest dilluns.

Peticions de dimissió

Notícies relacionades

Diversos sectors de Junts demanen la dimissió de Dalmases i fonts consultades per Europa Press admeten que hi ha «molt malestar» en el grup parlamentari i en diferents quadros territorials del partit, que reclamen que se celebri al més aviat possible una executiva per abordar com procedir sobre aquest assumpte. «Avui s’hauria d’haver celebrat una executiva i no s’ha fet. S’ha de veure com es canalitzarà aquest malestar. De moment, no està clar», apunten. Tot i que no hi ha una petició formal que es reuneixi l’executiva de forma extraordinària, altres fonts asseguren que «n’hi ha molts que defensen la conveniència» de fer-ho.

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha demanat aquest dilluns al president de la Comissió de l’Estatut del Diputat del Parlament, Jaume Alonso-Cuevillas, que acceleri l’elaboració de l’informe en aquesta comissió perquè Dalmases va tenir una «actuació intolerable». «Amb tota la informació que hem conegut, hauria de ser el senyor Dalmases qui dimitís i no esperar a veure què fa el seu partit», ha reclamat el portaveu dels comuns Joan Mena. Per contra, el PSC per ara no reclama el cessament, ja que opina que ha de ser Junts el partit que decideixi què fer al tractar-se d’un procediment intern.