Final de la visita d’Estat

Felip VI i Steinmeier segellen la «unitat» d’Espanya i Alemanya

El to de la visita d’Estat dels Reis hauria sigut impensable fa deu anys, quan el Govern germànic es va erigir en flagell dels països del sud

Felip VI i Steinmeier segellen la «unitat» d’Espanya i Alemanya

EFE/ Juanjo Martín

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Frank-Walter Steinmeier ho va dir en un dels seus discursos aquests dies: Espanya i Alemanya poden comptar l’un amb l’altre. Així està sent des que va esclatar la covid i durant la crisi que ha provocat a tots els nivells la guerra llançada per Rússia a Ucraïna. Els governs dels dos països han anat de bracet en la resposta a la pandèmia, defensant les ajudes i la flexibilitat de les autoritats europees, i també ara, amb el xantatge que Vladímir Putin està fent al continent amb el gas. La visita d’Estat realitzada pels Reis entre diumenge i aquest dimecres han segellat una «unitat» d’interessos a curt i mitjà termini. El to d’aquest viatge, amb les seves paraules i els seus gestos, hauria sigut impensable fa 10 anys, quan Alemanya es va convertir en flagell dels presumptes malgastadors països del sud, entre aquests Espanya.

Amb els socialdemòcrates tant a la presidència (Steinmeier) com al Govern (Olaf Scholz), el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, ha trobat el millor soci per defensar els interessos d’Espanya a Brussel·les i mirar de convèncer França que accedeixi a construir pel seu territori una infraestructura que a la Moncloa veuen gairebé com un ‘mannà’: el gasoducte Midcat que connectaria la Península Ibèrica amb la resta d’Europa. Ara s’utilitzaria per transportar aquest gas que els russos han tallat a Alemanya i a altres països de l’Est d’Europa, però en el futur també podria utilitzar-se per portar hidrogen verd, un nou combustible cridat a substituir als derivats del petroli i el gas natural.

En els tres dies que ha durat la visita, el temps habitual quan es tracta d’un viatge d’Estat, el Rei s’ha entrevistat amb totes les altes autoritats del país. A més d’amb Steinmeier i el canceller Scholz, Felip VI s’ha reunit amb Bärbel Bas, presidenta del Parlament alemany, i l’alcaldessa de la capital, Franziska Giffey. El Rei s’ha interessat també per la prestigiosa societat d’investigació Max Planck i ha visitat l’Institut Fritz Haber.

Dimarts, ja a Frankfurt, els Reis han inaugurat la Fira del Llibre, la plataforma més important de literatura del món, on Espanya és aquesta edició el país convidat. En aquesta ciutat, seu del Banc Central Europeu, el Monarca ha pogut conèixer de primera mà les anàlisis que la seva presidenta, Christine Lagarde, fa de la difícil situació econòmica.

«Una visita en el moment just»

«Jo diria que aquesta és una visita d’Estat en el moment just per a Europa, perquè el que necessita en aquests moments Europa és un lideratge entorn dels valors europeus, que estan sent desafiats des de fora d’Europa per Vladímir Putin i, des de dins, per forces polítiques que es miren al seu mirall i no creuen en els valors europeus», va declarar aquest dimecres José Manuel Albares, ministre d’Exteriors espanyol.

Notícies relacionades

La guerra amb Rússia ha sigut un element que Steinmeier ha esmentat en totes les seves intervencions aquests dies, fins i tot en el seu breu discurs a la Fira de Frankfurt, quan va tenir un record per a les biblioteques que estan sent destruïdes aquests mesos per les bombes. La seva vehemència a l’hora de parlar de la necessitat d’unitat d’Europa davant Putin ha contrastat amb l’estil més sobri de Felip VI, tot i que el cap d’Estat espanyol ha qualificat en aquest viatge la situació d’Ucraïna com a «dramàtica» i ha abundat en la necessitat que els governs recolzin «amb decisió» mesures que garanteixin la «cohesió social».

Els Reis han agraït la càlida acollida de Steinmeier, que s’ha preparat les seves múltiples intervencions amb paraules afectuoses per a Espanya i també per als seus autors. En el sopar de gala de dilluns, va obrir el seu brindis amb un passatge del llibre ‘Corazón tan blanco’, del recentment traspassat Javier Marías. «Aquest llibre és tan universal com tota l’obra d’aquest narrador. També ens va encisar aquí amb el seu llenguatge molt particular. També nosaltres tenim molt a agrair a aquest europeista convençut», va afirmar. I va tancar el seu discurs amb un «¡Visca l’amistat entre Alemanya i Espanya!». ¡Salut!