Batalla al Congrés

Unides Podem es prepara per als nous xocs amb el PSOE després dels Pressupostos

La llei de vivenda, les esmenes a la llei d’animals i la derogació de la ‘llei mordassa’ són els assumptes calents entre els dos socis

Unides Podem es prepara per als nous xocs amb el PSOE després dels Pressupostos
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Cada vegada que el PSOE i Unides Podem arriben a un acord –gairebé sempre amb discrepàncies i tensions– a l’horitzó del Govern de coalició sorgeixen de manera immediata els següents obstacles que ha de superar la relació entre els dos socis. Aquesta dinàmica s’ha complert a la perfecció aquesta setmana. Socialistes i morats van arribar a un pacte dimarts per als Pressupostos Generals de 2023 i, tot seguit, es van posar sobre la taula les diferències que tornaran a posar a prova les costures de la coalició en un ambient cada vegada més electoral: la llei de vivenda, la d’animals i l’anomenada ‘llei mordassa’.

Com és habitual en les negociacions pressupostàries en el si del Govern, les converses es van estendre fins ben entrada la matinada de dilluns a dimarts, fins que van arribar a un acord. Tanmateix, pel camí, Unides Podem va haver de renunciar a la seva pretensió de vincular el desbloqueig de la llei de vivenda al futur dels Pressupostos.

Amb prou feines unes hores després de l’entesa, la ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra, ja marcava el següent enfrontament: «El PSOE està excessivament alineat amb els interessos de la patronal immobiliària. [...] Vull demanar-vos que en els mesos vinents ens ajudeu a empènyer, que us mobilitzeu i exigiu amb nosaltres el desbloqueig immediat de la llei de vivenda». Els socialistes van deixar clar que ja van negociar en el seu moment aquesta norma amb els morats i que no reobriran aquelles converses. Ara bé, fonts de la Moncloa apunten que la norma podria entrar de ple en les converses pressupostàries per atraure ERC i EH Bildu al sí.

Enganxades parlamentàries

En un altre vídeo publicat a Twitter, la líder morada ha assenyalat un altre dels xocs que estan per venir amb els seus socis de Govern: les esmenes presentades a la llei animal. La norma, emanada del Ministeri de Drets Socials, va superar aquest dijous el debat de les esmenes a la totalitat i començarà ara la seva tramitació parlamentària. El conflicte està en una iniciativa presentada pel PSOE perquè la norma, que lluita contra el maltractament, el sacrifici i l’abandonament animal, no afecti els animals auxiliars en la caça. «Vull que cuidem el consens que hem generat en el Govern», va asseverar Belarra.

Notícies relacionades

Fonts de la formació morada asseguren que donaran la batalla per aconseguir que els socialistes facin marxa enrere i avisen que si no és així la norma podria naufragar. «No entenem que el PSOE hagi comprat el discurs de la dreta i hagi presentat l’esmena. [...] Humilment, però fermament, vull demanar als companys del PSOE que retirin aquesta esmena», va reclamar el portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, des de la tribuna del Congrés durant el debat de la llei.

De menor intensitat seran les friccions entorn de l’anomenada ‘llei mordassa’, la derogació de la qual està pendent des de l’arrencada de la legislatura. El PSOE i Unides Podem van aconseguir un consens fa uns mesos, però les negociacions continuen entre les dues formacions i també amb la resta de socis parlamentaris. Divendres passat, el portaveu adjunt d’Unides Podem en el Congrés, Enrique Santiago, es va mostrar «optimista» davant la idea que «ben aviat» s’arribi a un acord. Tot i així, fa mesos que els morats denuncien que la norma fa més temps que està en vigor amb un govern progressista que amb l’anterior de Mariano Rajoy.