Negociació d’última hora
La llei de vivenda tensa per tercer any consecutiu els Pressupostos
Els morats reclamen al PSOE el compromís de reactivar la tramitació de la norma i el vinculen amb la negociació dels comptes públics
Parlar dels Pressupostos Generals de l’Estat és parlar de la llei de vivenda. Almenys, així ha sigut en els últims dos anys. I aquest no serà diferent. Una vegada més, l’aprovació d’aquesta norma, que tantes situacions d’estira-i-arronsa ha provocat en el si del Govern de coalició, torna a tensar la negociació dels comptes públics per a l’any vinent. En la recta final de les converses –la intenció de l’Executiu és aprovar aquest dimarts els Pressupostos– Podem torna a exigir el compromís del PSOE de desbloquejar la tramitació de la llei, bloquejada en el Congrés des de fa més de sis mesos.
«Fins a l’últim moment continuem reiterant que és urgent», ha asseverat aquest dilluns el portaveu dels morats, Pablo Fernández, després d’avisar que «esgotessin» les negociacions fins a l’últim minut per aconseguir el compromís dels socialistes de reimpulsar la norma per poder aprovar-la al més aviat possible. El dirigent de Podem ha denunciat que aquesta norma s’estigui «postergant» des de fa anys quan es tracta d’un «clamor incontrovertible».
Sánchez, Iglesias i Díaz
El cert és que fa ja gairebé dos anys quan els morats van vincular la creació d’una llei que servís per regular els lloguers a l’aprovació dels Pressupostos Generals del 2021. Va ser a última hora del 26 d’octubre del 2020 quan Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, llavors vicepresident segon i líder d’Unides Podem, van tancar un acord que recollia la redacció d’una norma que tenia per objectiu establir «mecanismes de contenció o eventualment baixada dels preus, tant dels nous contractes com dels contractes existents». A canvi, els morats van recolzar els Pressupostos.
La intenció era aprovar un text en el Consell de Ministres en el termini d’un any. Ara bé, les desavinences sobre les mesures a implantar en van postergar la redacció definitiva. Just, un any, fins a la negociació dels següents Pressupostos Generals. L’octubre del 2021, amb Iglesias ja fora del Govern, van ser Sánchez i l’actual vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, els qui van tancar la qüestió pendent de la futura llei que inclou límits al lloguer en zones de mercat tensada. Una vegada més, va ser la moneda de canvi perquè Unides Podem recolzés els comptes públics per al 2022.
La lletra petita va continuar sent un problema i el Consell de Ministres no va acabar de donar el seu vistiplau al text fins a l’1 de febrer passat, quan la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, va assegurar que «és una llei rigorosa, sòlida, compacta i transversal, que blinda la condició social que ha de tenir la vivenda» i que es tramitaria amb caràcter d’«urgència». No obstant, vuit mesos després, la llei segueix al Congrés dels Diputats i el seu tràmit està paralitzat.
Fins a l’últim segon
Ara, els morats tornen a utilitzar els Pressupostos per a l’any vinent, els últims que es preveuen en la legislatura, per forçar el PSOE a reactivar la tramitació de la norma. «És una qüestió que depèn de la voluntat política del PSOE», ha criticat Fernández. A més, Podem vol introduir en el text mesures més ambicioses, cosa que ha provocat l’entossudiment dels socialistes que consideren que la norma és fruit d’un acord entre tots dos partits. Tot i així, fonts de Podem confien que en les pròximes hores aconsegueixin convèncer el PSOE i els arrenquin el compromís d’aprovar la llei al més aviat possible.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Unides Podem Congrés PSOE Pablo Iglesias Pressupostos Generals de l'Estat Govern Pedro Sánchez