Les 10 mesures que més t’afecten dels Pressupostos per al 2023

Les 10 mesures que més t’afecten dels Pressupostos per al 2023

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern de coalició va aprovar dimarts el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023. Aquest dijous, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, presenta els comptes en el Congrés, on ja s’ha registrat la iniciativa perquè arrenqui la tramitació i pugui estar aprovada abans que acabi l’any. A continuació, les mesures que més t’afecten:

1

¿Ets pensionista?

El projecte de Pressupostos recull també la pujada de les pensions el 2023. L’increment estarà lligat a la inflació mitjana entre novembre del 2021 i novembre del 2022. Per tant, es preveu que a partir de l’1 de gener del 2023 les pensions augmentin entorn d’un 8%. D’aquesta manera, la pensió màxima podria superar els 3.000 euros, mentre que la mínima (sense cònjuge a càrrec) quedaria entorn dels 720 euros.

2

¿Estàs cobrant la prestació d’atur?

El PSOE i Unides Podem han acordat revertir les retallades del PP en matèria d’atur. El 2012, el PP va rebaixar la prestació d’atur a partir del setè mes del 60% de la base reguladora al 50%. Ara, socialistes i morats han acordat recuperar el 10%. Això beneficiarà principalment els treballadors amb salaris més baixos i que durant la seva vida laboral hagin acumulat menys cotització. Així, unes 300.000 persones que actualment estan en l’atur cobrarar 100 euros més cada mes.

3

¿Reps el subsidi d’atur per a majors de 52 anys?

El projecte de Pressupostos inclou la pujada de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), un barem segons el qual es calculen diverses ajudes públiques, entre les quals hi ha les quanties mínimes i màximes de la prestació d’atur per a majors de 52 anys. Aquest indicador passarà dels 579,02 euros mensuals actuals a 600 euros. Amb aquest increment, l’ajuda pujarà 16,8 euros al mes.

4

¿Ets beneficiari de l’ingrés mínim vital?

Amb la pujada de l’IPREM a 600 euros mensuals també s’incrementarà la quantia de l’ingrés mínim vital.

5

¿Ets empleat públic?

El PSOE i Unides Podem han inclòs en els comptes públics la pujada del sou dels funcionaris el 2023 un 2,5% fix, més un altre punt variable. És a dir, fins al 3,5% l’any vinent. Després d’acordar-ho la setmana passada amb CCOO i UGT, l’Executiu té previst incrementar els sous fins a un 7,5% des d’ara i fins al 2024.

6

¿Utilitzes els trens de Rodalies o Mitjana Distància?

La gratuïtat dels abonaments de Mitjanaa Distància de Renfe i Rodalies es mantindrà el 2023 i serà «estructural», segons va anunciar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. La responsable de Transport, Raquel Sánchez, va explicar que la intenció «és continuar impulsant el transport públic per reduir les emissions i la dependència energètica i alleujar l’economia de les famílies». Els Pressupostos inclouran 700 milions d’euros per a aquesta mesura.

7

¿Compleixes 18 anys el 2023? Rebràs el bo cultural

El projecte de Pressupostos Generals manté el bo cultural de 400 euros per als joves que compleixin 18 anys el 2023. Aquest bo està dividit en tres parts: 200 euros per a arts en viu, patrimoni cultural i arts audiovisuals; 100 euros per a productes culturals en suport físic, com llibres, videojocs i discos, i 100 euros per a consum digital o en línia, com subscripcions a plataformes com Spotify i Netflix.

8

¿Ets jove i vius de lloguer?

El Govern ha decidit mantenir en els Pressupostos Generals de l’Estat el bo jove del lloguer que van posar en marxa en els anteriors comptes públics. Es tracta d’una ajuda de 250 euros mensuals durant dos anys per a persones d’entre 18 i 35 anys que cobrin un salari tres vegades inferior a l’IPREM (el 2023 serà de 1.800 euros mensuals) i lloguin una vivenda de 600 euros mensuals o menys (ampliables en cada comunitat a 900 euros) o una habitació de fins a 300 euros (ampliable a 450 euros).

9

¿Compres productes d’higiene femenina o preservatius?

En els Pressupostos s’ha inclòs la rebaixa de l’IVA del 10% al 4% de tots els productes d’higiene femenina, dels preservatius i d’altres anticonceptius no medicinals.

10

¿La teva renda és inferior a 21.000 euros, ets autònom o tens una pime?

La setmana passada, el PSOE i Unides Podem van presentar una reforma fiscal que inclouran en els Pressupostos per a l’any vinent. Entre les mesures pactades s’inclouen bonificacions en l’IRPF per a les rendes per sota dels 21.000 euros, així com rebaixes per a autònoms i pimes, mentre s’augmenta la tributació de les rendes del capital superiors a 200.000 euros. A més, impulsaran un llei per implementar un nou impost per als patrimonis de més de tres milions d’euros.