Després del ‘no’ a Podem

El PSOE s’obre a negociar amb ERC la llei de vivenda per atraure-la als Pressupostos

  • Rufián va advertir que uns comptes que no van lligats amb aquesta norma «comencen malament»

  • Els socialistes donen per tancades les converses amb Unides Podem després de pactar un text fa un any

El PSOE s’obre a negociar amb ERC la llei de vivenda per atraure-la als Pressupostos

Feed

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Unides Podem va intentar vincular fins a l’últim minut de les negociacions amb el PSOE el futur de la llei de vivenda amb el dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023. Els socialistes s’hi van negar des del principi i es van mantenir ferms fins al final. Tot i així, el pacte va acabar arribant a primera hora d’aquest dimarts i sense que la norma, nascuda a l’empara de les dues últimes negociacions pressupostàries, formés part de l’acord. No obstant, la llei podria tornar al centre de les converses pressupostàries, tot i que no amb els morats, sinó amb ERC i EH Bildu per atraure’ls cap al ‘sí’ als comptes públics, segons expliquen fonts de l’ala socialista del Govern.

El pacte de Pressupostos va arribar acompanyat de lloances dels dos partits del Govern, però amb bastantes crítiques per part dels morats per l’entossudiment del PSOE a reactivar la tramitació parlamentària de la llei de vivenda, bloquejada al Congrés des de fa sis mesos. «Se’ns jutjarà pel que fem en matèria de vivenda», va arribar a asseverar la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, després de no haver sigut capaç d’arrencar als socialistes el compromís de reimpulsar la norma, una cosa que, en principi, resultava imprescindible per obtenir el seu suport.

L’ala socialista del Govern es va negar en rotund a obrir una negociació amb els seus socis per introduir canvis. Fonts de la Moncloa asseguren que ja van tancar un text amb els morats l’octubre passat, quan Unides Podem també va lligar aquesta norma als Pressupostos Generals de l’Estat. Fa un any, els dos partits van aconseguir consensuar un text, després de més d’un any d’estira-i-arronsa, però els morats volen incloure diverses esmenes per endurir el control dels preus dels lloguers. Per al partit majoritari de l’Executiu aquesta negociació ja es va tancar. Almenys, amb Unides Podem.

Gestos i diàleg

La llei de vivenda es podria tornar a situar sobre la taula en les pròximes setmanes, tot i que canviant els actors que s’hi asseguin. Fonts de l’ala socialista del Govern accepten que es reobrin les converses entorn de la norma, però no en el si de l’Executiu, sinó al Congrés i entre el PSOE i ERC i EH Bildu. Fonts de la Moncloa admeten que són conscients que els republicans catalans miraran de pressionar en aquesta llei a canvi del seu vot favorable als Pressupostos.

«Uns Pressupostos que no contemplin la llei de vivenda, directament o indirectament, comencen malament», va avisar aquest dimarts el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, després que es conegués l’acord entre el PSOE i Unides Podem. Tot seguit, va redoblar l’advertència: «El vot d’ERC se sua». A les negociacions dels passats comptes públics, els republicans catalans ja van aplicar una dinàmica similar, condicionant el seu ‘sí’ a la introducció d’esmenes a la llei de comunicació audiovisual per protegir el català.

Els socialistes, per tant, podrien haver evitat cedir a les peticions d’Unides Podem per ara tenir un gest de bona voluntat amb ERC i EH Bildu de cara a aconseguir el seu suport als comptes públics.

Les exigències

Notícies relacionades

En cas d’haver-n’hi, la negociació no serà gens senzilla. Des que el PSOE i Unides Podem van acordar un text per a la llei de vivenda, ERC i EH Bildu no han deixat de criticar la tebiesa d’algunes de les mesures. En aquest sentit, fonts de la direcció del partit morat afirmen que les propostes que van presentar als socialistes en els últims dies estan acordades amb catalans i bascos. Entre aquestes, hi ha l’enduriment dels controls a les pujades de lloguer, de tal manera que els petits tenidors de vivendes es vegin obligats a abaixar els preus a les zones de mercat tensades. En la redacció actual aquesta mesura només afecta aquelles persones o empreses que tenen més de 10 immobles.

Una altra de les qüestions delicades serà la qüestió de competències. ERC va denunciar al Congrés que la norma podria envair les responsabilitats assignades a la Generalitat en matèria de vivenda i va reclamar que es donés seguretat jurídica a la llei de regulació dels preus del lloguer que va aprovar el Parlament el setembre del 2020 i, part de la qual, va ser recorreguda pel Govern al Tribunal Constitucional, que va acabar anul·lant part de la norma.