Crisi en el Govern
L’aliança entre ERC i Junts sobreviu fora de l’àrea metropolitana de Barcelona
Els dos partits independentistes continuen governant junts en tres diputacions, en una desena de consells comarcals i en una setantena de municipis
Irreconciliables en el Govern, els vincles entre ERC i Junts sobreviuen més enllà del cisma en el Palau de la Generalitat i són estables fora de l’àrea metropolitana de Barcelona. Tot i que hi ha espines clavades fruit de les aliances forjades arran de les passades eleccions municipals –els postconvergents van pactar amb el PSC governar junts la Diputació de Barcelona i els republicans van expulsar Junts de mítiques alcaldies, com la de Sant Cugat del Vallès, de la mà dels socialistes i dels comuns– la coalició té rèpliques en les altres tres diputacions, en fins a una desena de consells comarcals i en una setantena de municipis.
Els dos partits intentaran a partir d’ara que l’ona expansiva de la ruptura del Govern i el previsible enverinament en les relacions en el Parlament no arribi fins a aquestes esferes d’entesa que tenen les seves pròpies lògiques i idiosincràsies. Al cap i a la fi, només queden sis mesos fins a les pròximes eleccions municipals, la primera gran prova de foc a les urnes sobre l’impacte del divorci dels dos grans partits independentistes que han exercit de motor del procés durant tota una dècada.
Totes les diputacions, menys Barcelona
La Diputació de Barcelona, on el PSC i Junts governen junts sense sobresalts, és des de fa tres anys una arma llancívola entre republicans i postconvergents. El partit d’Oriol Junqueras critica insistentment als seus fins ara socis en el Govern que preferissin aliar-se amb els socialistes en comptes d’afavorir que la institució fos presidida per un representant d’ERC.
Tant el partit de Salvador Illa com el de Jordi Turull consideren que aquesta aliança pot tenir continuïtat perquè ha funcionat fins ara, malgrat que la presidenta de Junts, Laura Borràs, no l’ha avalat mai. En canvi, les dues grans forces independentistes sí que governen juntes en les altres tres diputacions. En el cas de Tarragona i Lleida, la presidència està en mans de Noemí Llauradó i Joan Talarn, dirigents republicans. A Girona és Miquel Noguer, de Junts, que comanda la institució.
Deu consells comarcals
Més enllà de les diputacions, en el terreny supramunicipal, ERC i Junts porten el timó conjuntament en una desena dels 40 consells comarcals, òrgans clau de poder territorial i de recursos. Els republicans tenen la presidència als del Bages, el Maresme, Osona, el Priorat, la Ribera d’Ebre, l’Alt Urgell i el Baix Camp. I Junts té la batuta dels del Gironès, el Pallars Jussà i el Segrià.
D’altra banda, hi ha 11 consells comarcals governats gràcies a pactes entre els postconvergents i el PSC. Els primers presideixen els d’Alt Empordà, Alt Penedès, Berguedà, Ripollès, la Selva, Tarragonès i Vallès Oriental, mentre que els socialistes estan al comandament dels del Baix Llobregat, Baix Penedès, Garraf i Vallès Occidental. ERC no condueix cap òrgan supramunicipal amb el PSC, tot i que en el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre participen del seu govern ERC, Junts, el PSC i independents.
Girona, Lleida i Tarragona
Exceptuant Barcelona, sota el comandament dels comuns i el PSC, l’aliança entre ERC i Junts es manté viva en els governs de les tres capitals de província. En el cas de Girona, l’alcaldia està en mans de la postconvergent Marta Madrenas, que va anunciar que no tornaria a repetir com a candidata, de manera que el partit té en aquests moments un front obert per al seu relleu com a candidata en les pròximes municipals. Els republicans es van incorporar al gabinet el setembre del 2020, quan ja s’havia complert un any de mandat.
A Lleida és el republicà Miquel Pueyo qui té l’alcaldia en un govern compartit amb Junts. Inicialment el mandat va arrencar amb un tripartit amb els comuns, però es van despenjar de l’entesa el juliol del 2021. Una situació similar es va produir a Tarragona, on ERC també té l’alcaldia amb Pau Ricomà. Amb la incorporació de Junts i de la CUP en l’executiu municipal el juny de l’any passat, els comuns, amb qui els republicans governaven des de l’inici, van decidir passar a l’oposició.
Set capitals de comarca
Entre la setantena de municipis on ERC i Junts governen en coalició a part de Girona, Lleida i Tarragona hi ha fins a set capitals de comarca. A Manresa (Bages), Vilanova i la Geltrú (Garraf), Santa Coloma de Farners (la Selva), la Seu d’Urgell (Alt Urgell) i Tremp (Pallars Jussà), les alcaldies estan en mans del partit d’Oriol Junqueras. En el cas de Reus i de Valls, els alcaldes Carles Pellicer i Dolors Farré són de Junts. A part, els dos partits independentistes cooperen en ajuntaments com els de Salt, Manlleu, Roses, la Roca del Vallès, Santpedor, Sils, Lloret de Mar i Sant Celoni. També en d’altres més petits, que van des de Fogars de Monclús al Papiol i Pals.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"
-
Ofert per
- Concerts al Bernabéu: l’error i el que pot arribar
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria
- Habitatge Propietaris de pisos turístics de BCN exigeixen mil milions a la Generalitat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- OLIMPISME Samaranch entra en la carrera per presidir el COI
- Automobilisme Àlex Palou, el rei del pollastre fregit
- La continuïtat de l’estrella Aitana renova amb "el millor contracte de la història"
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria