Socis d’investidura

Bildu reclama noves mesures fiscals i avançar en la llei de vivenda per recolzar els Pressupostos

  • La portaveu de la formació ‘abertzale’, Mertxe Aizpurua, adverteix que les exigències del seu partit buscaran «el benefici a les classes treballadores», però reconeix que encara no hi ha hagut reunions amb el Govern

Bildu reclama noves mesures fiscals i avançar en la llei de vivenda per recolzar els Pressupostos
2
Es llegeix en minuts

La portaveu d’EH Bildu en el Congrés, Mertxe Aizpurua, ha avançat que la seva formació reclamarà al Govern durant la negociació pressupostària mesures socials i fiscals que beneficiïn en la majoria social, així com fer permanent l’impost a les grans fortunes, i també ha indicat que aquest marc pot servir per «pressionar» amb l’objectiu d’aconseguir avenços que permetin l’aprovació de la llei de vivenda.

Així ho ha explicat en una entrevista en el programa ’Parlamento’ de Ràdio Nacional, recollida per Europa Press, en la qual, però, ha refusat detallar per ara quines demandes concretes posarà la seva formació sobre la taula per recolzar de nou els Pressupostos Generals de l’Estat.

Aizpurua ha admès que la seva formació ja ha tingut «un parell de reunions» amb el Govern en les quals li han transmès «a grans trets» el que esperen dels comptes públics. Això sí, encara no hi ha hagut intercanvi de documents.

Esmenes

Bildu encara la negociació amb «tota la voluntat d’arribar a un acord que redundi en benefici de les classes treballadores», però encara no descarta una esmena de totalitat i demanarà mesures socials i fiscals. Tot i que reconeixen que ja s’han impulsat diverses iniciatives a favor de la majoria social consideren que «encara hi ha espai» en aquest terreny per continuar avançant.

No obstant, Aizpurua ha refusat concretar quines seran les seves prioritats. «És millor actuar amb prudència i ser discrets. No hem posat mai línies vermelles per començar a parlar i explicarem les coses quan es vagin concretant», ha assenyalat.

Tot i que la portaveu de Bildu ha explicat que les seves peticions se cenyiran a qüestions pressupostàries –incloses les relatives a inversions en infraestructures a Euskadi–, ha reconegut que la negociació pot ser també una bona ocasió per «pressionar» i encoratjar la recerca d’un acord al voltant de la llei de vivenda.

Majoria plurinacional

«És un tema a què s’ha de donar solució, els partits d’esquerres no ens podem permetre el luxe d’oblidar-nos de necessitats que són peremptòries i que, a més, afecten directament la joventut. És una obligació pressionar i aconseguir alguna cosa més», ha emfatitzat.

Notícies relacionades

Per això, ha avisat el Govern que «si vol uns pressupostos socials haurà de comptar amb la majoria plurinacional que li dona els vots». «Espero que siguin receptius i que actuïn amb responsabilitat, com nosaltres», ha apuntat Aizpurua.

Respecte a l’increment de la despesa en Defensa, ha recordat que Bildu el rebutja, sobretot tenint en compte el conflicte bèl·lic a Ucraïna, però que n’estudiaran la «lletra petita» per veure com s’ha dissenyat aquesta pujada i si suposa o no «una minva per a altres polítiques socials».