Conflicte polític

Cs portarà al Constitucional cinc resolucions independentistes del Parlament

El líder de la formació a Catalunya, Carlos Carrizosa, descarta recolzar «qüestions de confiança que són un artifici»

Cs portarà al Constitucional cinc resolucions independentistes del Parlament

Kike Rincón / Europa Press

2
Es llegeix en minuts

Nova ofensiva política de Ciutadans (Cs) a Catalunya. El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha anunciat aquest dimarts que el seu grup presentarà un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional (TC) contra cinc resolucions sobre la independència, l’1-O i l’autodeterminació que el Parlament va aprovar en el Debat de Política General i que van presentar ERC, Junts i la CUP.

En roda de premsa des del Parlament, Carrizosa ha recordat que el seu grup ja va demanar reconsiderar l’admissió a tràmit d’aquestes propostes de resolució, al considerar que «vulneraven frontalment» la Constitució i la doctrina del TC sobre l’1-O, cosa que la Mesa de la Cambra catalana va rebutjar. Al seu judici, aquestes cinc resolucions –-tres de Junts, una de la CUP i una altra d’ERC-- són «pràcticament idèntiques per les que ara jutgen Roger Torrent» i a l’anterior Mesa del Parlament per presumpta desobediència al TC al tramitar iniciatives sobre l’autodeterminació i que reprovaven el Rei.

Amb independència de com acabi el judici obert per desobediència, el TC ja ha declarat que aquestes resolucions van vulnerar la Constitució i els drets dels diputats –després d’un recurs presentat per Cs–. «La defensa de la legalitat, vista l’abstenció i la inhibició del PSC, descansa sempre a Cs», ha reivindicat Carrizosa, i ha acusat els socialistes de no actuar a la Mesa davant la delegació de vot del diputat de Junts Lluís Puig –anul·lada pel TC però que la majoria independentista de la Mesa va acordar acceptar de nou–. Carrizosa s’ha lamentat també que el ple de dimecres comenci més tard a causa del judici a la Mesa de Torrent.

Carrizosa ha criticat que la vicepresidenta del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés, apliqués la «doctrina Borràs» i comptabilitzés el vot de Puig en el DPG, i ha afegit que Cs requerirà els lletrats perquè no validin les actes en les quals consti aquest vot.

Qüestió de confiança

Notícies relacionades

L’estratègia de Ciutadans a Catalunya es manté en moments de debilitat política del bloc independentista. El líder de Cs a Catalunya ha descartat recolzar la moció de la CUP que insta el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a sotmetre’s a una qüestió de confiança, en plena crisi de Govern, i que es votarà aquest dijous: «No empararem qüestions de confiança que són un artifici». Preguntat per si veuen viable un Govern d’ERC en solitari, ha afirmat que l’Executiu català ja ha recorregut prou fins ara a fórmules de geometria variable, i ha titllat de «fratricida» la pugna entre els socis de Govern, a l’espera que les bases de Junts decideixin si sortir de l’Executiu català. «Si hi ha només ERC, per a nosaltres és igual de dolent, perquè no tenim un relat alternatiu per part del Govern d’Espanya, al contrari. Com que li convé que el recolzi en Madrid, i ells a canvi allarguen la mà i s’abstenen d’impugnar qualsevol il·legalitat, no només no tenim relat alternatiu, sinó que es consolida el relat independentista», ha dit amb referència als socialistes.

Carrizosa també ha criticat la «politització» dels Mossos d’Esquadra després de la renovació de la seva cúpula fa uns mesos, ha afirmat que està desprestigiant la policia catalana i ha recordat que el seu partit advoca per una nova llei policial que no estigui pactada amb la CUP, en les seves paraules.