Crisi en el Govern

El PSC i els comuns rebutgen eleccions a Catalunya per no posar en risc l’estabilitat de Pedro Sánchez

  • Els dos partits clau en cas que el Consell Executiu es trenqui temen que un final precipitat de la legislatura catalana provoqui que ERC no recolzi els Pressupostos Generals de l’Estat

El PSC i els comuns rebutgen eleccions a Catalunya per no posar en risc l’estabilitat de Pedro Sánchez

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El PSC i els comuns estan a l’aguait davant l’alt risc de ruptura del Govern. Els dos han sigut clars a l’hora d’assenyalar que el calibre de l’actual crisi entre ERC i Junts posa en evidència que la coalició independentista està «esgotada» i és un «destorb» per a la governabilitat. Tanmateix, malgrat fer un diagnòstic lapidari, ni Salvador Illa ni Jéssica Albiach han pronunciat la paraula que se sol imposar quan algú conclou que qui mana no funciona: eleccions.

El perquè té resposta, sobretot, en l’aritmètica que sosté el Govern del PSOE i Podem. I és que el final abrupte de la legislatura catalana podria repercutir en els Pressupostos Generals de l’Estat –en l’aprovació dels quals és clau el paper d’ERC– i, per tant, en l’estabilitat de Pedro Sánchez.

Per ara, el president Pere Aragonès ha manifestat que la seva intenció, fins i tot si Junts surt del Govern, és continuar la legislatura. Els socialistes i els comuns en cap moment no han qüestionat aquesta aposta i no han anat més enllà de reclamar que expliqui amb quins suports continuarà.

Els uns i els altres esgrimeixen públicament que és moment d’oferir estabilitat i de ser responsables garantint en totes les institucions pressupostos capaços de trampejar la crisi que afecta la ciutadania. Just en els pròxims dies, la Moncloa premerà l’accelerador dels comptes amb l’aspiració de tenir de nou el suport dels republicans. Sense ells, la continuïtat del Govern central podria quedar en dubte en un moment en què el PP somia la seva caiguda, un motiu de pes perquè ni Illa ni Albiach vulguin en aquests moments una campanya a Catalunya. És per això que, malgrat ser crítics amb Aragonès, emeten senyals que ells poden ser la seva xarxa si s’emancipa dels postconvergents.

Mà estesa

El PSC ha deixat clar que la seva mà continuarà estesa per aprovar els pressupostos de la Generalitat tot i que es trenqui la coalició independentista i es critiqui un dia sí i l’altre també que el Govern català és «en temps de descompte», un gest que implica donar per fet que la legislatura pot continuar si es teixeixen noves aliances.

Notícies relacionades

Illa, que va guanyar les eleccions i a qui les enquestes somriuen, podria tenir arguments per reclamar anar a les urnes. Però ni li convé al PSOE, ni tampoc a l’estratègia dels socialistes catalans, que no només passa per tornar a quedar primers, sinó per fer-ho amb prou majoria perquè quedi curtcircuitada la majoria independentista i pugui arribar a la presidència.

I els comuns, que ja van anunciar la setmana passada que congelaven les negociacions dels comptes fins a saber si cau o no el conseller Jaume Giró, han apressat el president a no esperar la consulta de Junts per decidir si fa fora els seus fins ara socis. Se saben preferents per a ERC davant el despenjament de la CUP, motiu pel qual aprofitaran per encarir un suport que vincularan no només a la col·laboració dels republicans en els comptes estatals, sinó també en els de l’Ajuntament de Barcelona. La conclusió és que si hi ha urnes a Catalunya no hi ha estabilitat per a ningú.