Entrevista

Isabel Díaz Ayuso: «La resta d’autonomies han d’abaixar els impostos i així estarem tots igualats»

La presidenta de la Comunitat de Madrid considera que l’Executiu ha anunciat el seu pla fiscal «per tapar la pressió dels barons socialistes»

«Sánchez està deslegitimant la Corona i fent-la desaparèixer», afirma després d’acusar el president d’estar «erosionant la imatge de totes les institucions»

7
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Isabel Díaz Ayuso (43 anys) va visitar divendres un viver de compositors, productors i mànagers que Warner Music ha inaugurat aquest any a l’antiga estació del Nord de Madrid. Les instal·lacions, de grans finestrals, taules corregudes, estudis per assajar i gravar i fins i tot un plató, són per a la presidenta un símbol de com veu la seva comunitat autònoma: amb vitalitat en totes les àrees, també la cultural. Abans de recórrer l’edifici, concedeix l’entrevista en una de les sales de reunions, amb piano inclòs. 

El Govern va anunciar dijous un «impost de solidaritat» que és similar al de patrimoni que vostè i Juanma Moreno, a Andalusia, han eliminat. ¿Què li ha semblat la decisió?  

El pla s’ha conjuminat de manera autoritària per tapar altres titulars i, com que no té ni consens ni criteri, aporta poc. Més aviat expulsa patrimoni, que no ens en sobra, i a les rendes mitjanes ni tan sols s’hi acosta. I després, a sobre, el tram beneficiat, que sempre hauria haver-ho estat, no veurà aquest benefici fins d’aquí dos anys. Són titulars per tapar la pressió dels barons socialistes, que veuen com al carrer els ciutadans els exigeixen que d’una vegada abaixin impostos. 

Però ara els impostos a aquestes grans fortunes aniran a les arques de l’Estat i no a les de les seves dues autonomies...

S’ha de veure com queda redactat. Si s’envaeixen competències, ho recorrerem. Ja poden fer-ho bé. 

¿La competència fiscal entre autonomies és de patriotes?

Aquesta competència és necessària, perquè és l’única manera de corroborar qui està fent les coses bé o malament. I és absolutament fals que abaixant els impostos perjudiquis la sanitat o l’educació. 

Organismes com el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) alerten contra la baixada d’impostos per no perjudicar l’Estat del benestar. 

Doncs el que han de fer altres comunitats, per evitar la competència, és abaixar també els impostos i així estarem tots igualats. Però en aquesta escalada de la suposada igualtat no hem d’anar contra els ciutadans i els seus interessos. Catalunya té entre 12 i 15 impostos propis inventats com a enginyeria fiscal per ficar la mà a la butxaca del contribuent i la dada que estem coneixent avui és que té un deute que duplica el de la Comunitat de Madrid: un 35% de deute sobre el seu PIB davant el 14% de Madrid. Potser el que estàs fent és una altra cosa, que és recaptar. I governar no és recaptar, és gestionar.

Aquests dies el que ha calat és que el Govern estava responent a l’anunci del seu company Moreno, que bonificarà l’impost de patrimoni a Andalusia. ¿Com ha pogut ser que li robi la bandera de la baixada d’impostos? 

Aquí ningú ha robat res. Aquí el que hi ha hagut és un exemple que es podien abaixar els impostos en altres regions, no només a Madrid. El motor econòmic en què s’està convertint Andalusia és el preludi del que li espera a la resta d’Espanya quan els socialistes surtin de les comunitats que estan avui arruïnant. 

Han passat ja més de dos anys de l’arribada de la covid. ¿Es penedeix d’alguna decisió?

No haver-ho fet tot abans, per exemple el tancament de les escoles. Vam ser els primers a fer-ho però, si ho haguéssim avançat més, hauríem obligat la resta d’autonomies i el Govern a actuar. Tot hauria sigut molt menys dolorós.

¿Tornaria a aprovar un protocol com el que es va aplicar a les residències d’avis en la primera onada?

No es va aplicar cap protocol aprovat per ningú. Van morir avis en cases, en residències i especialment en hospitals, on van ser derivats la majoria. Però no hi va haver cap protocol firmat. Hi va haver una filtració d’una proposta que de manera malintencionada ha creat un relat totalment fals de la realitat, sense comptar que la majoria dels avis en residències van morir en els primers dies de l’onada a Madrid i a la resta d’Espanya, molt abans que parléssim de derivacions o no. 

¿Té previst rebre les associacions de familiars de les víctimes després de dos anys?

La conselleria de Sanitat es reuneix amb nombroses associacions de tota mena.

Dic vostè com a presidenta.

Bé, depenent... No em deixo portar per la pressió ni pel relat polític. En aquest cas el que faig és atendre molts ciutadans que no tenen per què anar via associació i responc al 100% d’ells, per cert. El que es fa sempre amb la sanitat i la pandèmia a Madrid, segons el meu parer, és una mica injust, perquè no contextualitza el que va passar i no es miren amb la mateixa lupa les dades de les altres regions. Es va fer tot el que es va poder i per això els madrilenys ens han donat el seu suport a les urnes.

¿Com va la relació amb Feijóo? Fa uns dies que no coincideixen. Vostè no va anar a la conferència de Moreno, tampoc va anar... 

Hem tingut una relació molt bona i, per tant no hem de mostrar res més. Vivim amb total normalitat junts... La relació és la de sempre, vaja, molt bona.

El que volia dir és que vostè no va anar a la conferència de Moreno a Madrid, tampoc al comitè executiu nacional i n’ha faltat a uns quants ja, Feijóo no va acudir al seu col·loqui a ‘El Mundo’…

Home, que jo li estigui posant deures o li estigui marcant l’agenda al líder de l’oposició o ell a mi, com a presidenta de la comunitat, quan a Madrid tenim 10 o 15 esdeveniments cada dia...

¿Ha d’asseure’s el PP amb el Govern i renovar d’una vegada el CGPJ?

El que ha de fer el Govern d’una vegada per totes és deixar d’erosionar la imatge de la justícia com està fent amb la resta de les institucions. Ja van aconseguir posar en dubte les decisions judicials amb els indults dels independentistes i ara amb el possible indult als responsables de la trama de corrupció més gran de la història d’Espanya per nombre d’imputats, que són els ero d’Andalusia. El Govern està erosionant la imatge de totes les institucions sota l’estratègia del corc, des de la Corona fins a l’Institut Nacional d’Estadística (INE). I la justícia n’és una més. 

¿Com erosiona Pedro Sánchez la Corona?

Doncs deslegitimant-la i fent-la desaparèixer.

¿Com l’està fent desaparèixer?

La Corona està sent ara mateix més invisible que mai i ho està fent amb totes les institucions i amb tot allò que li dona sentit a la nació com a unitat: la Constitució, la transició, els símbols de l’Estat i Madrid, que són de tots. Sempre acaben assenyalats, mai defensats a ultrança. 

Aquest dilluns pronuncia una conferència a Barcelona. Suposo que està seguint el xoc entre els membres del Govern català. ¿Com ho veu?

No l’estic seguint, no. Arriba un moment en què l’únic que trasllueix és que ells, que ho tenen tot, el poder, el control del Parlament i retorcen les lleis a la seva manera, són incapaços de posar-se d’acord. El que demostren és que això és un somieig i simplement és una maquinària de poder-contrapoder on es peguen els responsables de l’evolució de Catalunya. 

Elías Bendodo, número tres del seu partit, va afirmar l’altre dia en aquestes pàgines que el PP va cometre errors a Catalunya i ha de tornar a ser un partit moderat. ¿Comparteix aquestes dues afirmacions?

Jo crec que un problema que hem tingut tots els partits a Catalunya és que l’hem abandonat en moltes ocasions. Hem generat expectació a catalans que volien que es complissin les normes, que hi hagués seguretat jurídica i normalitat. I quan els independentistes han causat tant de mal i s’han cregut amos de la seva història no hi ha hagut una presència de l’Estat, que és el seu, per respondre amb la Constitució, amb la llei i amb la normalitat.

¿Creu que Alejandro Fernández ha de continuar?

No és decisió meva. Tinc molt bona opinió de l’Alejandro, em sembla molt bon parlamentari. Però ningú millor que la direcció nacional, i a més es fa així, coneix quins perfils són millors, de la mateixa manera que jo conec millor quins candidats són millors a Madrid... 

¿Tem que la fiscalia europea acabi trobant alguna irregularitat en l’adjudicació del contracte de mascaretes al seu germà?

No.

¿Quan creu que es tancarà?

Una vegada ja escoltats els fiscals a Espanya, doncs ja és qüestió d’estirar-ho tant com vulguin. Jo ho respecto i que cadascú decideixi el que és convenient. 

¿Creu que la fiscalia europea l’estirarà artificiosament?

No en tinc ni idea. 

Vostè ha dit en alguna ocasió que va recuperar la fe durant la pandèmia. ¿Ha hagut de fer algun exercici de contrició després del seu xoc amb Pablo Casado?

[Silenci] No n’he tingut informació, no ho sé... Cada un ha seguit un camí.

Notícies relacionades

¿Es penedeix de com es va gestionar tot?

Per la meva banda, no.