residències de gent gran

Crisi a la Comunitat de Madrid per un protocol que desaconsellava derivar els avis als hospitals

Dos 'e-mails' demostren que el conseller Reyero (Cs) va denunciar davant Escudero (PP) futures morts «indignes»

El responsable de Sanitat de Díaz Ayuso acusa el seu homòleg taronja i insisteix que l'esborrany es va enviar per «error»

zentauroepp53436934 la presidenta de la comunidad de madrid  isabel d az ayuso  200605103300

zentauroepp53436934 la presidenta de la comunidad de madrid isabel d az ayuso 200605103300 / Comunidad de Madrid

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha acusat el conseller de Polítiques Socials, Famílies, Igualtat i Natalitat, Alberto Reyero, de «fariseisme polític» i li ha retret que hagi filtrat uns correus electrònics dirigits a ell en què advertia de les conseqüències de no traslladar tots els avis de residències a hospitals, com indicava l’«esborrany» d’un protocol.

Segons publica ‘El País’, Reyero (Ciutadans) va escriure a Escudero (PP) a l’inici de la crisi sanitària. En dos correus del 22 de març, Reyero avisava Escudero que, si no l’ajudava, molts residents podrien morir «de manera indigna» i que, a més, podrien incórrer en «greus conseqüències legals» si es negava l’auxili a les persones amb discapacitat de qualsevol edat. Els missatges no van obtenir resposta del conseller d’Isabel Díaz Ayuso.

«Esborrany» enviat per «error»

Escudero va admetre dijous a l’assemblea que, a principis de març, es va remetre «per error» als centres sociosanitaris «un esborrany» d’un protocol que desaconsellava aquesta derivació. Aquest divendres, ha tornat a insistir que «es van treballar amb sis esborranys fins al document definitiu, que va ser el del 25 de març», a més de reiterar que «havia sigut un error enviar aquest esborrany, ja que era una proposta des de la Direcció General de Coordinació Sociosanitària però que necessitava el vistiplau dels 26 geriatres d’enllaç, que són els que estableixen el criteri clínic definitiu de derivació».

En una entrevista a ‘Onda Madrid’, ha valorat que «resulta sorprenent» que Reyero «faci referència a correus personals», i ha assegurat que han arribat a mantenir 21 reunions amb Polítiques Socials, «a les quals no ha acudit ni una sola vegada». «Podria haver trucat per telèfon, és tot bastant més fàcil i no entenc a què respon això d’estar amb aquest tipus de filtracions de qüestions de feina entre consellers que formen part d’un mateix govern; però bé, ja s’ho farà cadascú amb la seva consciència. Em sembla una actitud d’un fariseisme polític sorprenent», ha manifestat.

Pugna en el Govern regional

Escudero ha defensat la «tasca diària» a les residències, amb els 9.600 trasllats de persones de residències a hospitals i les més de 230 residències medicalitzades, per afegir que quan un qüestiona tot això «està qüestionant la feina dels professionals sanitaris», cosa que ha qualificat d’«intolerable».

Notícies relacionades

Escudero ha insistit que «els criteris de derivació sempre són criteris clínics», i que els recursos en l’àmbit sanitari s’utilitzen «per provar de salvar la vida i no per prolongar l’agonia», i «sempre s’ha actuat amb aquest criteri». «Per molt que es repeteixi, sempre s’ha actuat així, malgrat que es vulgui donar una imatge absolutament diferent a la que s’ha produït», ha recalcat.

Quant a les discrepàncies amb Ciutadans, ha dit que el que s’ha viscut ha sigut una «crisi importantíssima» i des del punt de vista sanitari el Govern «mira de donar la millor resposta assistencial als madrilenys en l’àmbit que sigui» (residències, hospitals i centres de salut). Així que «aquí cal ajudar i no estar sempre posant dificultats i inconvenients».