Fiscalitat
El PP i Vox aproven a Andalusia la baixada d’impostos que obre la batalla fiscal a Espanya
El PSOE denuncia que la supressió de Patrimoni atraurà «mercenaris fiscals» i evita aprofundir en el seu ‘no’ a abaixar l’IRPF després que els barons socialistes s’afegissin a aquest camí
El Parlament andalús va aprovar el decret llei de rebaixes fiscals que va presentar el president Juan Manuel Moreno fa una setmana obrint una pugna fiscal al país. La proposta fiscal andalusa, que va comptar amb els vots a favor del PP i Vox, proposa una rebaixa del 4,3% de l’IRPF en els tres primers trams (fins a 35.200 euros), eleva en el mateix percentatge els mínims exempts de tributar, suprimeix Patrimoni i elimina el cànon de l’aigua. La sisena rebaixa fiscal aprovada per Andalusia per un Govern del PP des del 2018 traurà de les arques públiques un total de 540 milions d’euros, 900 milions menys des que van començar les rebaixes fiscals. Diners que, segons l’esquerra, causaran un empitjorament dels serveis públics i debilitaran l’escut social, i que, segons la dreta, quedaran a la butxaca dels ciutadans alleujant la crisi. El decret llei es va convalidar mentre a fora mig miler de taxistes es manifestaven amb una gran bronca contra la regulació de les VTC que també es va abordar en el ple.
L’anunci de Moreno de suprimir impostos en un context d’inflació i incertesa econòmica, amb amenaça de recessió per a alguns països per la guerra declarada per Rússia i una crisi energètica, ha situat els impostos en el primer pla del debat polític. Després d’Andalusia, que va copiar Madrid, altres comunitats del PP com Múrcia o Galícia han anunciat rebaixes fiscals, suprimint o tocant a la baixa Patrimoni, un impost que grava només els més rics, amb béns per sobre dels 700.000 euros (exempta la vivenda habitual). Enfront, el Govern de la nació, va anunciar un impost a les grans fortunes i recorda que aquest és el camí que assenyala la Comissió Europea, l’OCDE, l’FMI o el Banc Central Europeu, organismes internacionals que demanen que es gravi la riquesa. «Abaixar impostos juntament amb una gestió eficaç no és empitjorar sinó reforçar els serveis públics per als andalusos», va defensar la consellera andalusa d’Economia i Hisenda, Carolina España. «Andalusia no és una paradís fiscal, simplement és el paradís per més que a alguns els molesti l’avenç i el progrés», va defensar davant l’oposició.
El PSOE només mira Patrimoni
Com a contraofensiva a la supressió de Patrimoni, el Ministeri d’Hisenda va anunciar, després de descartar-ho tota la legislatura, que tramitaria un impost als més rics, com demanava Unides Podem. L’embolic fiscal va anar a més quan les comunitats socialistes es van començar a afegir a les rebaixes fiscals després de la veda oberta pel PP. El socialista valencià Ximo Puig va anunciar també una important rebaixa de l’IRPF en el tram autonòmic, on les comunitats tenen plenes competències, per a rendes fins a 60.000 euros. Altres barons del PSOE seguiran el mateix camí i el Govern de la nació perfila ara una rebaixa de l’IRPF en el tram estatal per a les rendes més baixes. Un pla fiscal que negocia ja amb Unides Podem dins dels Pressupostos.
El portaveu socialista, Gaspar Llanes, va evitar entrar a fons en la rebaixa de l’IRPF i es va centrar en la falta de lògica de la mesura andalusa respecte a les recomanacions dels organismes internacionals, i va sentenciar que la supressió de Patrimoni «atraurà mercenaris fiscals que no invertiran ni moltíssim menys». «¿De quin manual d’economia heu tret que per ajudar la inflació cal ajudar les grans fortunes?», es va preguntar el portaveu socialista. Llanes es va burlar de la teoria econòmica del cavall i del pardal que esgrimeix la Junta, un model fiscal que va ser nou en els 80 en els governs de Ronald Reagan o Margaret Thatcher i que considerava que beneficiant els rics els seus beneficis ‘degotaven’ cap a baix. «Això no és moderació», va advertir el PSOE.
El Govern andalús defensa que la baixada d’impostos implicarà una recaptació més gran. Per defensar aquesta teoria econòmica, inspirada en la famosa corba de Laffer, Hisenda insisteix que la supressió de tributs ha portat a Andalusia, des del 2018, 288.000 nous contribuents i ha augmentat els ingressos en 1.100 milions d’euros. No hi ha ‘fitxa’ de qui són aquests nous contribuents, però les dades assenyalen que la majoria són treballadors de renda mitjana, no rics (un 27% més aproximadament) que hagin vingut a tributar pels beneficis en Successions i Donacions. La Junta defensa a més que n’hi ha prou que 7.000 rics se censin a Andalusia i paguin IRPF per pal·liar la pèrdua d’ingressos.
Tots els partits de l’esquerra van condemnar sense embuts que se suprimeixi Patrimoni, 120 milions d’euros (dades provisionals del 2021) que paguen uns 20.000 andalusos, amb una quota mitjana de 5.000 euros anuals. «Un regal als rics o molt rics». Maribel Mora, d’Endavant Andalusia, va recordar dades que situen Andalusia al capdavant de la desigualtat i la dependència econòmica i es va preguntar quina ajuda suposa un descompte de 25 euros a l’any en IRPF. «Aquests 25 euros és el cost de la fruita d’una setmana», va assenyalar. Endavant Andalusia tem a més que la supressió del cànon de l’aigua obrirà la porta a la privatització del servei.
Notícies relacionades«Amb vostès la majoria social viu pitjor», va afirmar des de Per Andalusia Inmaculada Nieto. «S’imaginen que Ayuso, Urkullu o Aragonès haguessin anunciat que obririen una oficina a Sevilla i demanarien als empresaris andalusos que se n’anessin a les seves comunitats. Hauríem vist en aquest Parlament declaracions en contra, reprovacions, condemnes perquè això és el ‘A por ellos fiscal’», va denunciar, acusant Moreno d’enfrontar territoris d’Espanya per les seves ofertes directes a empreses de Madrid o Catalunya, on la Junta obrirà una oficina comercial per captar inversors. «Estan convertint Andalusia en el paradís per al 0,2% de la població, però no per a la resta», va denunciar la portaveu d’IU.
El portaveu del PP, Antonio Repullo, va defensar que el programa electoral del seu partit incloïa amb claredat la baixada massiva d’impostos, i que les competències de les comunitats impliquen que cada Govern té el seu propi marge per «decidir lliurement abaixar els seus impostos». Es va endinsar en les contradiccions del PSOE. «Altres companys seus socialistes pensen el contrari. Els sembla bé el que fa Ximo Puig, però no els sembla bé el que fa Juanma Moreno», va ironitzar davant la posició del PSOE andalús. Des de Vox, Javier Cortés, va fer una intervenció molt contrària a un paquet fiscal que va titllar de «ridícul i presa de pèl», tot i que després van votar-hi a favor.
- Ciberatacs Així és l'estafa que buida els comptes bancaris a Catalunya
- Catalunya rep les primeres nevades a més de 800 metres
- Alaska: "¿Em diuen musa de la dreta per col·laborar amb Losantos? És absurd"
- El règim d’Assad cau després de 13 anys de guerra civil
- Els blocs es reforcen amb Sumar a la baixa i Vox a l’alça
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sorteig d’‘El Gordo’ Història de la Loteria de Nadal
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Desapareguda Es busca la Irene: té 5 anys i va desaparèixer després de baixar d'un ferri a Barcelona
- La comunitat d’opositors a Espanya celebra el final del règim