Visita de Reynders

El Govern rebutja que Brussel·les hagi de mediar en la renovació del CGPJ

L’equip de Casado ja va proposar l’any passat a l’Executiu involucrar la Comissió Europea i les associacions judicials en el pacte

Bolaños demana a Feijóo que abandoni el «segrest» del poder judicial, caducat des de fa gairebé quatre anys

El Govern rebutja que Brussel·les hagi de mediar en la renovació del CGPJ

Eduardo Parra / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, estarà de visita a Espanya demà, dijous, i divendres i té previst reunir-se amb membres del Govern i també del PP. Sobre la taula un assumpte: el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) porta en funcions ja gairebé quatre anys, té ja dues vacants i va acumulant desenes de nomenaments pendents.

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha descartat que Reynders pugui fer de mediador en aquest tema i ha tornat a demanar al PP que abandoni el bloqueig i s’assegui a pactar la renovació dels vocals del poder judicial. Els populars, primer amb Pablo Casado i, des d’abril, amb Alberto Núñez Feijóo, han anat canviant d’excusa per no fer-ho, des que Pablo Iglesias sortís del Govern fins al canvi de la llei d’elecció dels jutges. Amb aquesta estratègia, el PP ha allargat tots aquests anys el pes dels jutges conservadors en un CGPJ que es va renovar amb l’equilibri parlamentari que hi havia fa nou anys, és a dir, amb la majoria absoluta de Mariano Rajoy.

Bolaños ha insistit que la relació entre l’Executiu i Reynders és «magnífica» i li té «tot el respecte» com a comissari de Justícia, però considera que la situació actual es deu al «segrest» del CGPJ que manté el PP i és Feijóo el que ha de desfer el greuge. El líder dels populars exigeix a canvi d’asseure’s a tancar un acord que es pacti un pla de regeneració global de la justícia i «millorar el sistema d’elecció dels vocals», en sintonia amb el que demana la Comissió Europea en les seves recomanacions.

El comissari de Justícia va mantenir fa 10 dies una reunió a Estrasburg amb Esteban González Pons, vicesecretari del PP, eurodiputat i negociador de Feijóo en aquest assumpte, segons ha publicat ‘El País’ aquest dimecres. La cita ha molestat el Govern, sobretot perquè arriba després que el mateix Reynders digués el passat dia 20 que la seva visita té com a objectiu veure’s amb les dues parts i «veure com obrir el diàleg perquè es posin d’acord sobre la designació dels (nous) membres i sobre el projecte de reforma que respongui als estàndards europeus».

Idea vella

La idea d’involucrar la Comissió Europea en la renovació del CGPJ no és nova per al PP. Segons ha pogut saber aquest diari, l’equip de Casado, que va tenir en Teodoro García Egea el seu principal negociador, va proposar a Bolaños l’any passat emmarcar el pacte PP-Executiu amb un gran acord entre Brussel·les i també les associacions judicials per trobar «entre tots un sistema de renovació que pogués durar quatre dècades». Una manera de diluir la responsabilitat del PP en aquest embús, segons fonts del Govern. Ni llavors ni ara, asseguren aquestes fonts, l’Executiu «repartirà la culpa» de la no-renovació del poder judicial.

Agenda intensa a Madrid

Mentre la falta d’entesa es manté, Carlos Lesmes, president del CGPJ, està preparant la seva dimissió després de nombroses crides al Govern i al PP perquè compleixin la Constitució i renovin l’òrgan de poder dels jutges. Aquest dimecres va ser rebut en audiència pel rei Felip VI, a qui va entregar les memòries anuals de les dues institucions que presideix, el Suprem i el CGPJ. Pot ser que sigui l’última vegada que ho faci.

Notícies relacionades

L’agenda del comissari Reynders a Madrid és molt intensa. Dijous començarà al matí amb cites amb dues de les quatre associacions de jutges, l’Associació Professional de la Magistratura (APM) i l’Associació Judicial Francisco de Vitòria (AJFV), per abordar la situació de bloqueig del poder judicial. A la tarda, intervindrà en la comissió mixta (Congrés-Senat) per a la Unió Europea i parlarà amb els principals grups de l’oposició parlamentària, inclosos el PP (Pons) i Ciutadans (Inés Arrimadas i Edmundo Bal).

Es veurà amb Lesmes divendres, el mateix dia que s’entrevistarà amb el president del Tribunal Constitucional (TC), Pedro González-Trevijano, i el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz. La jornada també inclourà reunions amb fins a cinc ministres del Govern: a més de Bolaños, la vicepresidenta primera i titular d’Economia, Nadia Calviño; el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares; la ministra de Justícia, Pilar Llop, i el ministre de Consum, Alberto Garzón.