Debat de política general

Menys ‘independència’ i més ‘referèndum’: així han canviat els discursos de Pere Aragonès

L’avenç de la legislatura ha variat l’ús d’alguns conceptes clau del procés en els missatges del president

Menys ‘independència’ i més ‘referèndum’: així han canviat els discursos de Pere Aragonès
1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pere Aragonès se sotmetia aquest dimarts al seu segon debat de política general en el Parlament. El president de la Generalitat ha anunciat una bateria de mesures per alleujar els efectes de la inflació i ha enarborat una nova bandera sobiranista: la ‘via canadenca’ per intentar acordar un referèndum amb l’Estat. Tot això en un discurs de gairebé dues hores en el qual ha desgranat bona part de la gestió de les diferents conselleries del Govern.

Si radiografiem paraula per paraula el discurs d’aquest dimarts d’Aragonès i el comparem amb el que va pronunciar fa un any, en el seu primer debat de política general, i amb el qual va defensar en la seva investidura com a president, el maig del 2021, trobem algunes diferències molt significatives en l’ús de certs conceptes. Fonamentalment, n’hem comparat tres: independència, referèndum i taula de diàleg.

La conclusió, de la qual se li pot treure molta punta política, és que les vegades que Aragonès pronuncia la paraula ‘independència’ s’han anat reduint amb el pas de la legislatura i, en canvi, ha augmentat el nombre de vegades que enuncia el terme ‘referèndum’. Una cosa que entronca amb l’estratègia d’ERC d’intentar atraure al full de ruta sobiranista a electors més enllà de l’òrbita independentista. Quant a ‘taula de diàleg’, la gran aposta del president per a aquest mandat, també ha perdut presència en els seus missatges.

Notícies relacionades

En concret, en el debat de política general de l’any passat, el president va dir en 30 ocasions ‘independència’ i en set ocasions ‘referèndum’. Aquest any ha pronunciat set vegades ‘independència’ i 11 vegades ‘referèndum’. Si ens remuntem al seu discurs d’investidura, llavors va dir 16 vegades ‘independència’ i tres vegades ‘referèndum’. Sobre el concepte de ‘taula de diàleg’, Aragonès el va esmentar una vegada en la seva investidura, set vegades en el debat de política general del 2021 i una vegada en el debat d’aquest dimarts.

Sobre el concepte de ‘taula de diàleg’, Aragonès el va esmentar una vegada en la seva investidura, set vegades en el debat de política general del 2021 i una vegada en el debat d’aquest dimarts.