Intervenció inicial del president

El discurs de Pere Aragonès en el debat de política general, en 10 frases

  • El president defensa un nou referèndum pactat i un paquet de mesures anticrisi per pal·liar els efectes de la inflació

El discurs de Pere Aragonès en el debat de política general, en 10 frases
3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El president Pere Aragonès ha obert aquest dimarts el debat de política general al Parlament amb un discurs de poc més d’una hora i mitja, en el qual s’ha centrat a anunciar un paquet de mesures econòmiques davant la crisi que provoca l’escalada de preus, i en el seu missatge de consensos per afrontar el procés, amb una aposta per la ‘via canadenca’ per aconseguir un referèndum pactat. Aquestes són les frases més destacades de la seva intervenció inicial:

1. «Vull proposar un ‘acord de claredat’ a l’Estat. Un acord que identifiqui quan i com Catalunya pot tornar a exercir el dret a decidir, com han fet el Canadà i Quebec»

2. «Com més gran sigui el suport, com més gran sigui el consens, més força tindrem per defensar la posició de Catalunya davant l’Estat i en tot el procés de negociació. Més força i més legitimitat tindrem davant la comunitat internacional»

3. «No tinc cap dubte que és la via més ràpida i més eficient per tornar a votar, perquè parteix dels aprenentatges de la tardor del 2017 i supera les dificultats que no ens van permetre ser independents ara fa cinc anys»

4. «Només la legitimitat d’un referèndum acordat pot substituir l’1-O, per això un acord de claredat és la via per fer un referèndum definitiu que permeti traduir la decisió de la ciutadania en conseqüències polítiques».

5. «S’han fet alguns passos que cal valorar: començant per la recuperació de la llibertat dels presos i les preses polítiques i acabant pel compromís de desjudicialització que ha adoptat el Govern de l’Estat en l’última reunió de la taula de negociació. I que ha de significar un primer pas per aconseguir els efectes de l’amnistia».

6. «El model de Catalunya no és el d’impostos baixos als rics i serveis deficients, d’impostos baixos als rics i grans retallades i una gran economia especulativa, no és el model del Madrid d’Ayuso i Feijóo».

7. «Hem d’evitar que la política i la societat es posi de nou el mallot neoliberal en una nova carrera cap a l’abisme. Catalunya no hi entrarà. No participarem d’aquest joc salvatge, perquè en última instància qui paga la factura d’abaixar els impostos a l’1% més ric és el 99% de la població. El que decidim en aquest àmbit ho fem pensant sempre en la majoria, especialment en les rendes mitjanes i baixes».

8. «No entrarem en aquesta espiral, i menys en un moment de dificultats per les conseqüències de la inflació i de l’augment del cost de la vida a les famílies i les empreses. Suprimir impostos als que més tenen a expenses de la capitalitat o d’un sistema de finançament injust i caducat mai pot ser la solució».

Notícies relacionades

9. «Presentem un escut social per a famílies i joves, per a persones vulnerables, destinat a empreses i emprenedors, per fer un salt endavant en la transició energètica, perquè les respostes a les urgències d’avui com la guerra, la crisi, la inflació, l’augment del preu de l’energia, s’han de fer pensant al món de demà».

10. «El mal funcionament crònic del servei de Rodalies Renfe esdevé un maldecap constant per a molts usuaris i un llast per a les nostres empreses. Per tot això, el vicepresident Jordi Puigneró té l’encàrrec de no escatimar esforços per fer possible el traspàs del servei a Catalunya. Puc donar fe del seu compromís i convicció [...] És una qüestió d’interès general. Ningú se n’ha d’amagar, per més que el responsable polític del caos ferroviari que vivim diàriament sigui un company de partit».