Nomenaments a la cúpula fiscal

El fiscal general ascendeix Dolores Delgado a la màxima categoria de la carrera

Luzón revalida el seu lloc a la direcció d’Anticorrupció, mentre que el fiscal general opta per una afí per ser tinent fiscal a l’Audiència Nacional, i desplaça Miguel Ángel Carballo

El fiscal general ascendeix Dolores Delgado a la màxima categoria de la carrera
3
Es llegeix en minuts

El que no es va aconseguir amb una reforma legal ho ha aconseguit el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, en els seus primers nomenaments de pes a la cúpula fiscal. La seva antecessora en el càrrec, Dolores Delgado, ascendirà a la màxima categoria de la carrera fiscal al ser proposada per ocupar la plaça de fiscal en cap de la Sala Togada (militar) del Tribunal Suprem.

Delgado es presentava a la convocatòria per cobrir aquesta plaça juntament amb 19 aspirants més, i l’assumpte es va discutir aquest dijous en el Consell Fiscal. Entre els membres no nats de l’òrgan hi ha cinc vocals de la majoritària Associació de Fiscals, dos de la Unió Progressista a què va pertànyer l’exfiscal general i un de l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF).

Fins que es va conèixer l’interès de Delgado per la Fiscalia togada, s’especulava que la seva renúncia al càrrec per motius de salut el mes de juliol passat tindria continuïtat en les direccions encara no creades de Memòria Democràtica o la que es dedicarà de forma especialitzada als delictes d’odi. Fins i tot va aventurar que podria abandonar la carrera per exercir en un despatx privat. 

El futur de l’exministra de Justícia i exfiscal general, amb plaça a l’Audiència Nacional, va ser ja motiu de polèmica fa diversos mesos. El mes de juny passat, la falta de suports parlamentaris va obligar el PSOE a retirar l’esmena que va introduir el mes d’abril passat en una llei en tràmit de reforma, la Concursal, i que pretenia assegurar un lloc a Delgado de forma automàtica en la màxima categoria de carrera quan fos cessada del seu càrrec. Això va aixecar fortes crítiques de l’oposició i fins i tot del soci minoritari del Govern, Unides Podem, i de diversos aliats parlamentaris.

Es postulaven per a aquest lloc María Belén Suárez –que també va presentar la seva candidatura a Anticorrupció–, a més de la fiscal del cas ‘Púnica’ Teresa Gálvez; el fiscal de l’AN Carlos Bautista, i els ja fiscals del Suprem Manuel Campos, Pedro Campoy, Rafael Escobar, Álvaro Redondo, Álvaro José García, Francisco Javier Muñoz, Luis Fernando Rey, Antonio Pablo Rives, Isabel Rodríguez, Olga Sánchez, María Ángeles Muntanyes i María Isabel de les Cuevas.

Una afí al fiscal general per a l’AN

El Consell Fiscal discutia la provisió d’altres places a la cúpula fiscal, entre les quals la cap de la inspecció fiscal, un lloc clau en la carrera, així com la de tinent fiscal de l’Audiència Nacional. En aquest cas, García Ortiz proposarà la designació de Marta Durantez, que va ser una de les seves col·laboradores en el Gabinet Tècnic de la Fiscalia General davant l’actual portaveu del Ministeri Públic a l’òrgan esmentat, Miguel Ángel Carballo. «Es confirma la cacicada», van assenyalar a aquest diari fonts de l’entorn de Carballo, que lamenten que l’experimentat fiscal hagi perdut davant una companya sense trajectòria a l’Audiència Nacional.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el fiscal favorit per renovar com a cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, aconsegueix revalidar el seu càrrec per cinc anys més. Únicament li disputava el lloc la tinenta fiscal d’aquest departament i eterna aspirant, Belén Suárez.

Amb 25 anys d’experiència –a Anticorrupció des de 1995–, el madrileny Luzón va formar part de l’equip que va analitzar la possible conducta irregular del rei emèrit Joan Carles I –unes diligències que van acabar arxivades–. Va ser també el fiscal del ‘cas Bankia’, entre les peces del qual es trobava la que va jutjar els implicats per l’ús de targetes ‘black’, així com el judici contra el director general de la Guàrdia Civil Luis Roldán.