Negociacions entre socis

Junts mira d’evitar l’efecte bumerang del seu ultimàtum a ERC

  • La postconvergència rebaixa el to per evitar haver de complir l’amenaça de sortir del Govern si els republicans no cedeixen a les seves demandes

Junts mira d’evitar l’efecte bumerang del seu ultimàtum a ERC

EFE

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Teoria de la política, capítol inicial: mai deixis decisions pròpies en mans del teu rival. Junts per Catalunya va construir un ultimàtum sobre la seva continuïtat en el Govern que quedava a mercè que ERC complís tres exigències: unitat a Madrid, que la taula de diàleg se centri en l’amnistia i l’autodeterminació i una nova coordinació estratègica del procés. És a dir, deixava en mans del seu rival la potestat de provocar una decisió de gran calat i que bona part del partit no desitja: abandonar el Consell Executiu. És el que comunament denominaríem efecte bumerang o autogol. Per això, en els últims dies el partit de Jordi Turull i Laura Borràs ha llançat missatges amb què mira de desfer-se del nus que l’atrapava i centrar-se en una altra idea: lligar en curt Esquerra per marcar perfil propi.

L’estratègia postconvergent és sempre un treball d’encaix complicat entre les diferents sensibilitats existents. Segons descriu un alt dirigent, una minoria de la formació estaria per sortir del Govern ja mateix, sense esperar si ERC accepta o no les reclamacions. Una altra minoria –a la qual el conseller d’Economia, Jaume Giró, va posar veu públicament i va ser censurat internament per això– no vol de cap manera abandonar la coalició. Un altre grup, el majoritari, no vol sortir de l’Executiu, però vol veure que ERC cedeix per a així poder demostrar que el partit té un pes decisiu, proporcional a la diferència electoral mínima en escons que separa els socis, un.

Sota la batuta de Turull, i d’acord amb el debatut al conclave d’aquest estiu passat, Junts ha decidit iniciar el curs polític elevant el to contra ERC perquè tem que la pau que impera el Govern pot ser interpretada, per part de les bases, com una cessió excessiva a l’estratègia del president Pere Aragonès, especialment en allò de persistir en el diàleg amb l’Estat, quan molts a Junts aposten per l’estratègia de la confrontació.

Així consta en la seva ponència política, que proposa convertir el cinquè aniversari de l’1-O en un «punt d’inflexió» i, en paraules de Turull, «passar a l’acció». Per tant, estava cantat que la tardor seria «calenta». D’aquí que el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, s’hagi desmarcat de la resposta de la consellera de la Presidència a l’ANC, que s’hagin celebrat tenses cimeres entre les cúpules dels dos partits, o que mediàticament s’hagi acusat ERC de partidisme, de buidar la taula de diàleg i d’incomplir allò pactat.

Sortir de l’atzucac

Ara bé, és diferent pressionar que amenaçar amb una ruptura si abans del debat de política general ERC no cedeix. És just llavors quan s’encenen algunes alarmes a Junts: aquesta amenaça pot ser una alfombra vermella per als que a Esquerra volen expulsar Junts del Govern.

Notícies relacionades

Aragonès s’ha de limitar a no moure’s per situar Junts en un atzucac, per fer que el bumerang es torni contra Turull, que en realitat no vol sortir del Govern, perquè ningú millor que ell sap què significa perdre el poder institucional en un partit que està formant-se encara i que té al davant un repte gegant: les eleccions municipals del 2023.

Per això, quan Junts detecta aquest problema, decideix de manera molt subtil mirar de desfer-se de l’ultimàtum, mantenir la pressió, insistir que la ruptura és possible i que es consultarà les bases, però guanyar temps i dir que si Aragonès mostra bona voluntat, les decisions es poden posposar durant un temps. ERC juga a més a pressionar recordant a Junts que el context socioeconòmic no mereix un divorci i que la responsabilitat d’un governant és ser allà i no abandonar la nau només un any i mig després de pujar-hi.