Interinitat a la Cambra catalana

ERC aposta per cessar la meitat dels assessors de Laura Borràs al Parlament

  • La proposta dels republicans és fer fora el trident amb més pes polític i que els altres tres mantinguin el seu càrrec exercint funcions administratives vinculades a la Taula

ERC aposta per cessar la meitat dels assessors de Laura Borràs al Parlament

Parlament

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tres i tres. Una solució intermèdia, per evitar mals majors en l’incendi amb Junts. Aquesta ha sigut la proposta que ERC ha fet arribar a la postconvergència per posar fi al conflicte laboral i polític que s’ha obert després de la suspensió de Laura Borràs com a presidenta i diputada. Com a cap del Parlament, comptava amb un cercle de sis assessors que, al no haver sigut revocada, es mantenen al seu lloc. Alba Vergés (ERC), com a vicepresidenta primera amb funcions de presidenta, ha optat per buscar equilibris: quedar-se amb les tres persones de perfil més baix perquè exerceixin funcions purament administratives relacionades amb la Taula i cessar el trident de Borràs, les seves persones de màxima confiança: el cap de gabinet, el cap de premsa i un tècnic assessor.

Com ha avançat el diari ‘Ara’ i ha confirmat EL PERIÓDICO, aquesta és la idea amb què treballen els republicans. Fonts parlamentàries apunten que ja han comunicat a Junts aquest pla, però no convenç el partit. «És una solució intermèdia de cara a la galeria», assenyalen, i insisteixen que quan es va suspendre Borràs, el 28 de juliol, ja es va sol·licitar un informe per veure com quedava aquest cas i «no se’n va voler parlar». «Tenien molta pressa a suspendre la presidenta», recalquen.

Jurídicament, hi ha poc a fer. I és que Borràs s’aferra a la cadira, tot i que no pugui exercir, perquè si ella no deixa oficialment el càrrec o si no se la revoca, se’n pot designar un substitut. Ara bé, Vergés sí que pot cessar el seu cercle de col·laboradors, que no se n’anirà de ‘motu proprio’, acollint-se, això sí, a una decisió estrictament política.

La interinitat

«Falten converses amb les persones afectades, s’ha de quadrar tot i no és fàcil», asseguren fonts de l’òrgan que regeix la cambra. «Res és definitiu», insisteix una altra veu. Fins ara, la prioritat de la cúpula republicana ha sigut pactar amb Junts què passa amb uns càrrecs de confiança, però fonts postconvergents mantenen que no faran cap moviment per substituir Borràs i, per tant, els seus treballadors, que podrien passar tots, els sis, a desenvolupar funcions administratives, no només tres.

Notícies relacionades

En tot cas, insisteixen, si el que vol ERC és que marxin, és Vergés qui ha d’exercir les funcions que té delegades des de la suspensió de Borràs en lloc de traspassar la decisió a Junts, opinen, però els republicans no són partidaris de prendre decisions d'aquesta importància d’acord amb la situació d’interinitat de la presidència del Parlament. 

De fet, el primer objectiu eramantenir els assessors i que fos un nou president de la institució del grup de Junts qui en decidís el destí. Que ERC n’hagi plantejat finalment el cessament de tres suposa assumir que l’escenari més probable en aquests moments és que s’allargui la provisionalitat de la presidència perquè no hi ha acord possible per rellevar Borràs. Tot i que el president Pere Aragonès es va mostrar partidari de substituir-la i també el defensen el PSC, els comuns i la CUP, Junts manté que no farà cap moviment en aquest sentit i que, en tot cas, siguin els grups que van aprovar la suspensió els que s’encarreguin de gestionar l’embolic.