Aquesta setmana

Vox defensarà al Congrés l’aplicació d’un nou 155 a Catalunya

  • El líder de Vox argumenta que és per restituir els drets «trepitjats» dels catalans, com ara l’ensenyament en castellà

Vox defensarà al Congrés l’aplicació d’un nou 155 a Catalunya

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
EFE

Vox defensarà aquesta setmana al Congrés que s’apliqui de nou l’article 155 de la Constitució, que implica la suspensió de l’autonomia de Catalunya, per «restituir la legalitat» i els drets «trepitjats» dels catalans, com ara l’ensenyament en castellà. Així ho ha dit a Barcelona el president de la formació, Santiago Abascal, que ha participat aquest diumenge en la manifestació convocada per la plataforma Escuela de Todos per demanar que el castellà sigui llengua vehicular en el sistema educatiu català, marxa a la qual també han assistit la secretària general del PP, Cuca Gamarra, i la presidenta de Cs, Inés Arrimadas.

En declaracions als periodistes, el president de Vox ha explicat que, amb la seva presència, volia donar suport «als catalans que més estan patint, aquells a qui s’està trepitjant els drets més fonamentals, aquells que ja no tenen ni el dret garantit que els seus fills puguin ser escolaritzats en la seva llengua materna, que és a més la llengua comuna dels espanyols i la llengua oficial de l’Estat».

«I som aquí, fonamentalment –ha continuat–, davant una màfia colpista que s’ha recolzat en les institucions, amb la complicitat del govern de Pedro Sánchez. Una màfia colpista que pretén passar per sobre de les lleis, per sobre de la Constitució, per sobre del respecte a la legalitat, i per sobre de les sentències i els tribunals».

Un 155 «durador»

Abascal ha argumentat que també participava en la manifestació per exigir «la restitució completa» dels drets de tots els catalans, «una cosa que trepitja constantment», ha afegit, «la màfia colpista d’una Generalitat en rebel·lia, que ha de ser sotmesa novament mitjançant la llei, sotmesa mitjançant l’aplicació d’un article 155 durador».

El president de Vox ha indicat, en aquest sentit, que el Congrés debatrà aquesta setmana una iniciativa del seu grup parlamentari per a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, com es va fer després de les votacions de l’1 d’octubre del 2017 en el marc del procés.

Notícies relacionades

Vox plantejarà a la Cambra que, en aquesta ocasió, l’aplicació de l’article 155 sigui duradora, «sostinguda en el temps i que faci que la legalitat sigui restituïda». «I que aquells que avui veuen trepitjats els seus drets –ha continuat– tornin a recuperar la llibertat».

Segons el parer d’Abascal, l’aplicació a Catalunya de l’article 155 amb el Govern de Mariano Rajoy i el suport del PSOE «no va ser suficient per acabar amb l’atac a la legalitat. «No volem aplicar la legalitat per acabar amb els sentiments de les persones. Nosaltres el que volem és aplicar el 155 perquè les lleis siguin respectades, perquè els drets de tots siguin respectats», ha indicat Abascal.