Rebuig d’una ILP

La Mesa del Parlament frena una nova iniciativa per ressuscitar la DUI

  • L’abstenció d’ERC i el vot en contra del PSC impedeixen la tramitació de la proposta, que sí que ha comptat amb el suport de Junts i de la CUP

La Mesa del Parlament frena una nova iniciativa per ressuscitar la DUI

ACN / Marta Sierra

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Una nova petició per aixecar de la suspensió de la declaració unilateral d’independència (DUI) fallida del 27 d’octubre del 2017 ha topat amb el rebuig de la majoria de la Mesa del Parlament. Es tracta d’una iniciativa legislativa popular (ILP) que ha sigut tombada amb els vots en contra del PSC i l’abstenció clau d’ERC, mentre que Junts i la CUP s’han quedat en minoria votant-hi a favor.

La proposta va ser impulsada el mes de maig passat per sis dones que remarquen que no formen part de cap partit polític, però sí del Consell per la República que lidera l’expresident Carles Puigdemont des de Brussel·les. Fonts de l’òrgan rector que governa la Cambra catalana han argumentat que els lletrats han determinat que la sol·licitud «no compleix les condicions» que estableix la llei de les ILP perquè es pugui admetre a tràmit, ja que l’objecte de la petició no entra dins de les competències de la Generalitat. Els republicans justifiquen la seva abstenció al·legant l’existència d’un «problema tècnic d’admissibilitat», però defensen que al Parlament es pugui debatre sobre qualsevol qüestió.

Notícies relacionades

L’intent de demanar la resurrecció de la DUI ja va ser fallit el 2019, quan una proposta similar va ser rebutjada amb el mateix argument que la Cambra catalana no tenia competències per encarar aquest debat. Les impulsores han explicat que la van tornar a presentar per demostrar que el Parlament «no és sobirà».

El fet que no hagi sigut tramitada impedeix que es prossegueixi amb la recollida de firmes de suport com permet la llei, però sí que s’ha posat en marxa una versió digital per recollir adhesions al marge del procediment establert.