La salut de l’expresident

Jordi Pujol està conscient però l’equip mèdic veu prematur valorar les seqüeles de l’ictus

  • «Estem davant una emergència tractable», afirmen els doctors

  • L’entorn de l’exmandatari, de 92 anys, demana prudència per avaluar en els pròxims dies les seqüeles

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, es manté ingressat a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona després d’haver patit un ictus. L’equip mèdic ha comparegut aquest dimarts per exposar la seva evolució i ha afirmat que està «conscient, sota els efectes de sedants» després d’haver sigut intervingut. La paraula clau, segons fonts del seu entorn i també d’acord amb els informes mèdics, és ‘prudència’.

Pujol està en observació i, segons els professionals que l’han tractat, és «prematur» estimar les seqüeles neurològiques que pugui tenir. «D’aquí 24 o 48 hores podrem valorar-lo amb més precisió», ha exposat el director del servei de neurologia de l’hospital, Albert Lleó. «Estem davant una emergència tractable», ha inquirit el doctor Martí Fàbregas, cap clínic del servei de neurologia del Sant Pau, que ha posat en valor la importància, davant un ictus, de la intervenció àgil. «Cal anar al més aviat possible a l’hospital», ha especificat, així que la rapidesa en l’actuació en el cas de l’expresident ha sigut clau.

Els metges pronostiquen que Pujol es mantindrà ingressat una setmana, motiu pel qual el seu entorn parla de prudència a l’hora de determinar l’evolució de la seva salut. Recorden que ja tenia limitacions auditives i de mobilitat i que l’ictus les podria accentuar, així que preveuen que a partir d’ara eviti més els esforços.

Ell mateix va alertar de la seva afectació

Pujol va començar a tenir símptomes d’alteració en el llenguatge quan era al seu despatx dilluns cap a les 11 hores i va ser ell mateix qui va avisar la seva família que tenia dificultats per expressar el que estava llegint. Va ser traslladat a l’Hospital de Barcelona a mitja tarda, on es va confirmar que patia un ictus provocat per l’obstrucció d’una artèria cerebral que li ha ocasionat la reducció del flux sanguini.

Cap a les 17.00 hores va ser ingressat a l’Hospital de Sant Pau i va començar el tractament endovascular per eliminar l’obstrucció arterial, una intervenció que va finalitzar cap a les 21.30 hores. «L’evolució és bona», ha remarcat l’equip mèdic.

La situació processal

Pujol, de 92 anys, segueix apartat de la vida pública des de la confessió en què va admetre, el 2014, haver ocultat diners a l’estranger. Amb tot, en els últims temps ha protagonitzat més aparicions públiques i ha concedit alguna entrevista. L’expresident i la seva família esperen judici per l’ocultació de l’esmentat patrimoni familiar.

Notícies relacionades

En concret, tant Pujol com els seus set fills estan investigats per delictes d’organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte contra la hisenda pública i falsedat documental.

La salut de l’expresident ha passat per diverses vicissituds els últims temps i als 92 anys ha perdut capacitat auditiva i s’ajuda d’un bastó per caminar. Per la seva banda, la seva dona, Marta Ferrusola, pateix una demència, motiu pel qual el jutge de l’Audiència Nacional instructor de la causa contra la família, Santiago Pedraz, l’ha apartat de les actuacions.

Temes:

Jordi Pujol