Carrega contra el PP

El Govern aixeca la pressió sobre el CGPJ i l’esperarà per nomenar els seus jutges al TC

  • La titular de Justícia es mostra convençuda que els vocals del Poder Judicial arribaran a un acord en els pròxims dies

  • Fins que no fructifiqui aquest pacte, l’Executiu no mourà fitxa i no designarà els dos candidats que li corresponen

El Govern aixeca la pressió sobre el CGPJ i l’esperarà per nomenar els seus jutges al TC

Europa Press

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern prefereix no tirar més llenya al foc. Evitar ficar pressió al Consell General del Poder Judicial perquè nomeni ja els dos magistrats del Tribunal Constitucional que li corresponen. Assegura que cal «deixar treballar» els vocals i confia que s’arribi a l’acord entre ells.

El canvi d’estratègia de l’Executiu respecte al CGPJ era molt visible aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Al juliol, i des de Tirana (Albània), en el tancament de la seva gira pels Balcans, el president va advertir el CGPJ que si es rebel·lava contra la llei que li tornava la competència de designar magistrats del TC el Govern actuaria pel seu compte. És a dir, que elegiria els dos jutges de la seva quota per aconseguir tombar el signe del tribunal de garanties. Però ara Pedro Sánchez posa fre i no mourà fitxa pel seu compte.

La ministra de Justícia, Pilar Llop, s’ha mostrat aquest dimarts «segura» que els membres del Consell són conscients de l’«altíssima responsabilitat» que tenen a les seves mans, per la seva «posició institucional», perquè ells «van prometre o jurar complir la Constitució». Així que «d'aquí a uns dies», ha apuntat, quallarà l’acord entre els vocals progressistes i els conservadors. I, mentrestant, el Govern esperarà. No nomenarà els dos magistrats que li toquin fins que els dos blocs del Consell pactin. «Esperarem a aquesta renovació per procedir al nomenament dels magistrats que corresponen al Govern», ha indicat la ministra. Al seu costat, la portaveu, Isabel Rodríguez, ha apuntalat les seves paraules: l’Executiu «no contempla cap altre escenari» que els qui conformen el CGPJ «compleixin» amb la llei.

El Govern ha posat tanta cura a no revoltar els vocals que ha evitat acusar-los d’incomplir la llei. I això que el termini legal per a la renovació del TC que va imposar la reforma legal aprovada de manera exprés per Congrés i Senat al juliol culminava aquest 13 de setembre. Segons el parer de Llop, el problema es troba en el «bloqueig institucional», la impossibilitat de la renovació del CGPJ «exclusivament per culpa d’una força política, que és el PP». Si el Poder Judicial s’hagués actualitzat, va raonar, no es produiria aquest conflicte, per la qual cosa creu la ministra «una mica injust» que es «descarregui la responsabilitat» en els vocals del Consell, si bé «és veritat que han de complir amb la llei vigent». El missatge, doncs, és que «cal deixar-los treballar», que progressistes i conservadors parlin i fructifiqui l’acord.

«Sense condicionaments»

La tesi del Govern, van explicar fonts de la Moncloa, és que si es produeix el desbloqueig en el TC pot acabar desfent-se l’embús en el Poder Judicial, i per a això és millor guardar cautela i no pressionar els vocals. A més, al Gabinet de Sánchez li interessa sobretot capgirar el Constitucional, perquè amb el relleu de quatre magistrats passaria de tenir majoria conservadora a majoria progressista.

Llop ha tornat a carregar contra el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, quan ha sigut preguntada per la carta que Vera Jourová, vicepresidenta de la Comissió Europea, va dirigir el president del CGPJ i del Suprem, Carlos Lesmes, amb la qual recolzava el seu dur discurs en l’obertura de l’any judicial, en el qual va amenaçar de dimitir «en setmanes» si el PP i el PSOE no pactaven per fi la renovació de l’òrgan de govern dels jutges.

La titular de Justícia ha remarcat que entén que la comissària es posi en contacte amb Lesmes perquè és «imprescindible la normalitat institucional al nostre país» després de gairebé quatre anys de bloqueig, ja que el CGPJ va acabar el seu mandat el desembre del 2018. L’informe sobre l’Estat de dret de la Comissió Europea, ha recordat, exigeix la renovació de l’òrgan «sense condicionaments, com també va dir Lesmes».

Visita de Reynders aquest mes a Espanya

Llop ha sostingut que el que li preocupa és que Feijóo, després del discurs del president del Poder Judicial, va enviar sengles cartes a Vera Jourová i al comissari de Justícia, Didier Reynders, per implicar-los en la negociació del Consell i remarcar la «vocació» del PP d’avançar en la «despolitització de la Justícia» d’acord amb els «paràmetres fixats per part de la Comissió». Per a la ministra, Génova «va buscar no només la tutela» de l’Executiu comunitari a l’enviar els dos escrits, «quan és una qüestió de la seva exclusiva responsabilitat, perquè només a ell li correspon posar els noms a sobre de la taula». Perseguia, segons el parer del Govern, «una cosa molt més greu», «va buscar la complicitat de la Comissió perquè s’incomplís la nostra Constitució i no renovar l’òrgan de govern» dels jutges.

Però «afortunadament», va continuar Llop, la vicepresidenta de la CE «s’ha manifestat en els termes que consten expressos a la seva carta» que són, segons consta en la seva missiva a Lesmes, la «urgència i prioritat absoluta» de renovar el Consell i, després d’això, abordar la reforma del model de designació dels vocals procedents del torn judicial «tenint en compte els estàndards europeus», reforma que «la Comissió considera necessària».

Notícies relacionades

L’Executiu sempre ha respost que no hi ha majoria actual a les Corts per aprovar aquest canvi de model, que a més no comparteix. «Que facin cas a Jourová, i després parlarem, que renovin i compleixin la Constitució, i sense condicionaments», ha assenyalat la ministra, per a qui es podria arribar a un acord amb el PP sobre els noms dels nous integrants del Consell «en poques hores».

Llop va avançar, a més, que Reynders visitarà Espanya «a finals de mes» per parlar de l’últim informe sobre l’Estat de dret a Espanya. «Vull parlar amb Reynders i vull que sàpiga com està la situació en aquest moment, que la coneix, però vull que em senti a mi, vull que escolti la meva veu», va afirmar la ministra.