Senat

«Sánchez va baixar al fang. No podia sortir-nos millor»: alleujament en el PP després del duel en el Senat

Els populars creuen que el president «es va equivocar» en la rèplica i no va saber adequar-se al to i a les propostes de Feijóo 

A Génova treuen pit: «Era un debat molt difícil pel format i a Sánchez li va sortir malament»

«Sánchez va baixar al fang. No podia sortir-nos millor»: alleujament en el PP després del duel en el Senat
4
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

«No podia haver-nos sortit millor i a Sánchez pitjor». L’optimisme va anar impregnant les files del PP, reunides en el Senat en la jornada d’aquest dimarts, després d’un debat que en el partit veien molt difícil de guanyar i fins i tot d’empatar. El pla dels populars sempre va ser ampliar el debat a la política econòmica i no centrar-lo només en energia, com volia el president del Govern, entenent que el que tocava era parlar de les conseqüències directes de la crisi energètica i evitar la «política d’alt vol», les referències constants a la Comissió Europea i a les gestions exteriors de l’Executiu amb altres potències veïnes.

«Baixar el debat a les cases, a l’economia domèstica», explicaven a Génova. I al final, diuen en el PP, va ser el mateix Sánchez que va obrir la porta a tots aquests assumptes, permetent a Feijóo posar en dubte les xifres econòmiques del Govern –els nivells de deute, l’atur, el creixement i les previsions d’inflació–. «¿Per què està exactament vostè tan content, senyor Sánchez? Amb aquestes dades d’atur i la inflació en el 10,4%», li va dir el líder conservador.

Ja que en la intervenció inicial Sánchez apostés per un sol anunci que el PP feia dies que repetia, va acontentar l’equip de Feijóo. El cap de l’Executiu va explicar que aprovaria una moratòria perquè les indústries que utilitzen plantes de cogeneració es puguin acollir a l’excepció ibèrica. I precisament, en els últims dies, diversos dirigents populars havien demanat que el Govern reformulés les ajudes per compensar el límit del gas a les empreses i introduís la possibilitat que aquelles que operen parcialment amb cogeneració poguessin acollir-s’hi. A això se sumava la recent baixada a l’IVA del gas al 5% que també Sánchez va anunciar després d’haver criticat el PP per proposar-ho.

«Ens tornen a copiar i no van aportar una sola proposta nova», deien diversos dirigents del partit. Però el «regal» per als conservadors, asseguraven alguns senadors, va arribar en el torn de rèplica del president. En el PP creuen que Sánchez «la portava escrita», «no la va adequar al que havia dit Feijóo» i va fer que el president «s’enredés en acusacions a Feijóo».

«Li ha dit mentider diverses vegades», es queixaven els conservadors, «baixant al fang en excés». La frase amb què va acabar la seva intervenció el popular resumia molt bé el que pensaven en la formació: «Si vostè vol ser el líder de l’oposició, només ha d’esperar a les pròximes eleccions», va dir.

Una asseveració que en el PP van considerar «decisiva». També apunten que Feijóo «va desmuntar» el discurs del Govern sobre la «insolvència» del seu líder i sobre que no tenia un pla energètic. I especialment la crítica que és el partit del «no» i que no posa l’espatlla per recolzar l’Executiu en un assumpte d’absoluta importància. Va ser el mateix líder conservador el que va posar les xifres a sobre de la taula: «Dels 129 reials decrets llei que el Govern ha aprovat, en 66, el 52%, el PP hi va votar a favor», va concloure el líder del PP.

Hi va haver diversos atacs creuats, especialment en acusacions de desqualificacions i insults que també el president del Govern va retreure al líder de l’oposició. Els populars es regiraven: «No l’ha insultat en cap moment». Tampoc va agradar entre els senadors conservadors l’acusació de Sánchez sobre que Feijóo va dir «titelles» als ciutadans amb qui va arrencar el curs a la Moncloa. En realitat el que va dir el conservador va ser que havien fet un «càsting previ».

A més, el líder popular va tornar a allargar la mà a Sánchez, demanant-li que «trenqués les seves aliances» i es recolzés en el seu partit, «el de l’alternativa i el que realment vol a Espanya» per pactar el pla de contingència que el Govern ha d’enviar a Brussel·les. «Jo el vull negociar. Li enviaré un document amb vuit blocs i 59 apartats», va afirmar.

«Abús de temps»

Notícies relacionades

Tot i que Feijóo va fer alguna referència irònica sobre el temps de què disposava Sánchez davant el líder popular, «suposo que no ha parlat d’alguns problemes molt importants per als ciutadans per falta de temps», van ser els senadors i a l’equip més pròxim de Génova on van treure l’artilleria pesant, recordant que el president va parlar durant més d’una hora en la seva intervenció inicial (davant els 15 minuts taxats per a Feijóo) i va fer una rèplica de 52 minuts més. Feijóo en va parlar vuit, tres més del previst. I encara va tancar el debat amb un altre torn de paraula el president. «Estava absolutament desnivellat. Ha necessitat dues hores i mitja per a res. No hauria d’haver parlat tant», insistien.

Les expectatives en el PP eren baixes. Entenien que era un format perquè el president guanyés el debat, pel temps i el mateix contingut, cenyint-lo a l’energia. I, tanmateix, segons afirmen a Génova, «vam conaseguir donar-li la volta». A la Moncloa, per la seva banda, consideraven que el president «va complir el seu objectiu» al tranquil·litzar la ciutadania, «no hi haurà mesures dràstiques» va assegurar i, a més, acceptant el debat que tant exigia el líder de l’oposició.