Debat al Senat

Sánchez demana al PP que no fomenti la por i assegura que les mesures d’estalvi «no seran dramàtiques»

El president del Govern remarca que els costos de la guerra es repartiran de manera «justa i solidària» perquè «els poderosos» no es lucrin amb la crisi

Sánchez demana al PP que no fomenti la por i assegura que les mesures d’estalvi «no seran dramàtiques»

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha admès aquest dimarts en el Senat que Espanya s’enfronta a «incerteses i reptes importants», però ho fa amb «grans fortaleses», amb una economia que creix i un Govern que aprovarà «totes les mesures necessàries» per protegir la classe mitjana i treballadora i les prorrogarà «tot el que faci falta». El cap de l’Executiu ha demanat al PP i Vox que no fomentin la «por». «Els presentarem noves mesures ben aviat, però no seran dramàtiques. No hi haurà apagades d’electricitat, ni racionament de bombones de butà, ni cap d’aquestes escenes apocalíptiques que s’evoquen sovint des del grup de la dreta i la ultradreta i alguns mitjans de comunicació», ha declarat en el seu discurs a la Cambra baixa.

Durant una hora, el dirigent socialista ha pronunciat un discurs amb què ha volgut llançar una mica d’esperança davant un horitzó negre per l’elevada inflació degut a la guerra llançada per Rússia i el seu xantatge amb el gas. «Quan una persona o una nació s’enfronta a la incertesa ha d’elegir entre la por i l’esperança (...) Per al Govern està clar el camí. Elegim l’esperança i les solucions», ha dit en les seves últimes frases a la tribuna del Senat. 

Al grup de l’oposició l’escoltava atentament el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que té escó de senador i que a l’agost va demanar debatre amb Sánchez al Senat. El cap de l’Executiu va acceptar la petició, tot i que ho va acotar al debat de l’energia, un assumpte que li ha reportat èxits diplomàtics en aquesta crisi. Aquesta tarda ha recordat que molts socis europeus volen que se’ls apliqui l’anomenada «excepció ibèrica», per topar el preu del gas, una cosa que, a Espanya, ha detallat, ha permès baixar en un 15% la factura.

Notícies relacionades

En aquest context, Sánchez ha llançat l’anunci més rellevant de la sessió: aquesta «excepció ibèrica» també s’aplicarà a les instal·lacions de cogeneració de les indústries amb gran consum de gas. El PP ha aplaudit la mesura, perquè Feijóo l’havia esmentat com a necessària fa uns dies. «Els demanem que continuïn copiant els nostres plans i deflactin l’IRPF», han dit fent burla fonts de la direcció conservadora amb referència a la baixada de l’IVA de la llum i el gas.

Les mesures aprovades

En la seva al·locució, Sánchez ha recordat durant diversos minuts totes les mesures aprovades per l’Executiu en els últims mesos (l’augment de l’ingrés mínim vital i les beques, la bonificació del carburant i les bonificacions al transport, entre d’altres) i ha acabat proclamant que es compromet a repartir de manera «justa i solidària» les càrregues d’aquesta guerra. «No permetrem que hi hagi empreses ni persones que es lucrin amb aquesta crisi. Per molt poderoses que siguin», ha etzibat entre aplaudiments dels seus companys del PSOE. «Farem tot el possible per evitar que es reprodueixi l’obscè guió neoliberal de la crisi de la dècada passada quan l’atur, la desigualtat, la precarietat i la corrupció explotaven mentre creixia la concentració de riquesa a poques mans», ha continuat.