Arrencada parlamentària

Els 10 mastegots entre Sánchez i Feijóo al Senat

Els 10 mastegots entre Sánchez i Feijóo al Senat

JOSE LUÍS ROCA

5
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Ni una sola vegada s’ha referit Pedro Sánchez a Alberto Núñez Feijóo de manera explícita en la seva intervenció inicial al debat al Senat. Després, ha dedicat més d’una hora a criticar durament el líder del PP. Ha sigut, justament, la intervenció del dirigent popular, en què ha retret al Govern central la seva «improvisació», la que ha desfermat el cap de l’Executiu.

Les frases del president

«El que alguns han titllat d’estafa ibèrica, ha suposat ja estalvis de més de 2.000 milions d’euros. Per tant, senyories del grup popular, deixin de fer el ridícul. No anomenin ‘estafa ibèrica’ el que és una gran defensa de la classe mitjana treballadora»

Pedro Sánchez

President del Govern central

Aquestes han sigut les paraules més dures que el president del Govern central ha dedicat al PP en la seva primera intervenció. El cap de l’Executiu ha defensant el mecanisme d’excepció ibèrica, que permet deslligar el preu de l’energia del preu del gas. Els populars van publicar un missatge a les xarxes socials en què denunciaven que Espanya finançava el gas a França amb l’«estafa ibèrica».

«Els mesos han passat i, com a líder del PP a escala nacional, les coses que diu no avalen la imatge de bon gestor que vostè diu que té durant els últims 13 anys»

Pedro Sánchez

President del Govern central

Després de la intervenció de Feijóo, Sánchez ha dedicat gairebé 50 minuts a replicar al líder del PP. El president del Govern central ha aprofitat la seva compareixença sense límits per dibuixar un Feijóo que no està a l’altura, una cosa que al PSOE fa mesos que denuncien.

¿És insolvència o mala fe?

Pedro Sánchez

President del Govern central

Sánchez ha repetit més d’una desena de vegades aquesta frase, retraient a Feijóo tots els errors que ha comès des que va assolir la presidència del PP i amb què ha atacat el Govern de coalició. El cap de l’Executiu s’ha mostrat esperançat que sigui la primera opció. «És la que té remei», ha dit, abans d’aconsellar a Feijóo «estudiar una mica més» i «envoltar-se de bons assessors».

«El Govern improvisa», ha utilitzat aquesta expressió. Home, reaccionem davant esdeveniments imprevistos. ¿O és que la pandèmia ja era al programa electoral del PP? ¿O és que els analistes que té Gènova ja sabien que Putin envairia Ucraïna? ¿O és que els vulcanòlegs que té vostè també sabien que hi hauria l’erupció d’un volcà?»

Pedro Sánchez

President del Govern central

El cap de l’Executiu ha desplegat en la segona intervenció un argumentari basat en tres pilars per explicar per què resulta impossible que el Govern central s’entengui amb el PP. Sánchez ha afirmat que, en part, es deu al fet que Feijóo s’oposa a tot el que fa l’Executiu per fer front a les circumstàncies sobrevingudes.

«Li agraeixo que no hagi parlat d’ETA, aquesta grup terrorista que, segons el seu partit, era el problema més gran que tenia Espanya al mes de juliol. Tres mesos després, ni rastre en el seu discurs d’ETA. Això, suposo, que significa dues coses: o que ETA ha desaparegut durant aquest estiu sense que ningú se n’hagi adonat o que treuen el comodí segons el dia i avui no tocava»

Pedro Sánchez

President del Govern central

Sánchez també s’ha burlat de l’ús que sol fer el PP del terrorisme d’ETA.

Les frases del líder de l’oposició

«La inflació en dos dígits durant tres mesos seguits, la seva resposta: Feijóo és Trump. La llum més cara de la història a l’agost, resposta: Feijóo és un ignorant. Mal juny, mal juliol i mal agost en l’ocupació, resposta: Feijóo és un catastrofista. No és que m’ofenguin, però és que, mentre els seus ministres m’insulten, estan descuidant les seves funcions»

Alberto Núñez Feijóo, líder del PP

Després d’una primera intervenció de Sánchez en què ni tan sols ha esmentat el seu nom, Alberto Núñez Feijóo s’ha entregat a una crítica de 15 minuts en què ha acusat l’Executiu d’estar més centrat a atacar el PP, pensant en la contesa electoral, que a resoldre els problemes dels espanyols.

«Demano a l’abril abaixar l’IVA de la llum i els ministres m’insulten i diuen que és impossible. Mesos després l’abaixen. El mateix camí que van seguir altres propostes, com abaixar l’IVA del gas o les ajudes a les persones vulnerables»

Alberto Núñez Feijóo, líder del PP

El líder del PP ha volgut treure pit de les mesures adoptades per l’Executiu i que el seu partit va proposar en un primer moment.

«Cap dels pactes que li he ofert ha considerat ni tan sols valorar-los. El seu ‘no és no és’ el seu únic principi immutable des que vostè va debutar en política»

Alberto Núñez Feijóo, líder del PP

Notícies relacionades

Feijóo ha recordat el ‘no és no’ que va esgrimir Sánchez el 2016 per negar-se a donar els vots del PSOE a un Govern de Mariano Rajoy. L’entossudiment de Sánchez el va portar a abandonar la secretaria general del partit i ha enfrontar-se a unes primàries contra Susana Díaz pel lideratge del PSOE.

«Quan torni a tenir l’ocasió de reunir-se amb el canceller alemany pregunti-li com és possible abaixar els impostos, controlar el deute, governar un país de més de 80 milions de ciutadans amb un Govern en coalició de tres partits i tenir 16 ministeris. És a dir, 6 menys que vostè»

Alberto Núñez Feijóo, líder del PP

Una crítica habitual del PP és el nombre de ministeris que té el Govern de coalició, 22 en total. Feijóo ha aprofitat la relació entre el canceller alemany, Olaf Scholz, i Sánchez per reclamar-li que segueixi l’exemple dels seus socis europeus i rebaix el nombre de carteres.

Inversament a aquesta agressivitat [amb el PP] hi ha la docilitat amb les formacions polítiques que sostenen aquest Govern. No importa el que demanin, qualsevol cosa és possible. Ja sabem ara que amb Podem al Govern central es pot dormir tranquil·lament, però ¿amb Bildu també?

Alberto Núñez Feijóo, líder del PP