Baixada del 21% al 5%

Feijóo treu pit per l’IVA del gas: «El Govern central ho fa a rossegons després d’insultar-nos»

El líder del PP es felicita després de l’anunci del president i recorda que ja va demanar aquesta rebaixa fiscal al mes d’abril: «Quina pena que hagi trigat cinc mesos»

Fica pressió perquè Sánchez reculi i accepti també la deflactació de l’IRPF que el PSOE ha recolzat a Euskadi

3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Alberto Núñez Feijóo va celebrar la baixada de l’IVA del gas del 21% al 5% anunciada pel president del Govern central aquest dijous, lamentant que la decisió arribi cinc mesos després de la proposta inicial del PP: «Quina pena que si ho vam proposar a l’abril arribi ara. Ho fan a rossegons i després d’insultar-nos. Però li agraïm que ens faci cas en alguna cosa. La compareixença al Senat servirà per a alguna cosa», va dir el líder conservador amb referència al primer cara a cara del curs polític, dimarts vinent, que Sánchez va acabar acceptant per a sorpresa del primer partit de l’oposició.

Però ara el PP surt a l’ofensiva i considera que aquesta nova rectificació del Govern central «els torna a donar la raó». Feijóo va recordar a la clausura d’un acte sobre educació a Saragossa que al pla econòmic alternatiu que el seu partit va enviar a la Moncloa a l’abril (per intentar pactar el decret anticrisi, que va acabar sense acord possible) ja s’incloïa la proposta d’abaixar l’IVA a la llum i al gas. La primera va arribar el mes de juny. Sánchez sí que va acceptar abaixar al 5% l’electricitat, des del 10% que estava llavors, malgrat les reticències mostrades per la vicepresidenta Teresa Ribera.

Aquest mateix dimecres diversos ministres, com el de Presidència, Félix Bolaños, van menysprear la proposta de fer aquesta mateixa rebaixa fiscal al gas per alleujar les famílies, insistint que el Govern central aposta per «l’estalvi». I, tanmateix, ni 24 hores més tard Sánchez va anunciar la mesura. «Llavors ens van dir que no abaixaven els impostos perquè el PP l’únic que vol és acabar amb els serveis públics. Ara s’adonen que és el camí correcte», es va defensar Feijóo, més encoratjat que el dia anterior.

El canvi en la posició del Govern central dona un baló d’oxigen al PP perquè entenen que Feijóo podrà treure pit a Senat i retratar les contradiccions de l’Executiu. A més, ara el focus estarà posat en l’altra gran mesura popular: la deflactació de l’IRPF, que, a més, el Partit Socialista sí que ha recolzat al País Basc davant la proposta del ‘lehendakari’, Íñigo Urkullu.

Com va publicar fa setmanes aquest diari, el suport dels socialistes bascos a la proposta exacta que fa el PP a tot Espanya va donar ales als conservadors per elevar el seu nivell de crítica i intentar forçar una rectificació. Ara ho recuperaran. «El que està clar és que el Govern central no pot recaptar més que mai a costa de l’increment dels preus. No pot utilitzar la inflació com a font d’ingrés per a les seves polítiques públiques. Ha de tornar als ciutadans el que recapta de més per aquest motiu. Especialment a les rendes més baixes. La resposta també va ser que no», va concloure Feijóo, insistint en la «contradicció» de fer una cosa a Euskadi i Navarra i negar-la a la resta de comunitats.

Xec de 200 euros per escolar

Notícies relacionades

A més, el líder del PP va xifrar en 800 euros el cost mitjà que les famílies suportaran amb la tornada a l’escola d’aquest any, pel canvi de llibres de text de cursos senars que exigeix la nova llei educativa. Això sumat a la resta de despeses que implica el començament del nou curs amb una inflació del 10,4% en aquest moment. Els populars asseguren que l’augment dels preus implica entre 200 i 450 euros més per fill en edat escolar, que segons l’OCU gasten un total de 2.000 euros cadascun.

La proposta del PP és utilitzar l’excedent de recaptació d’aquest any per donar un xec de 200 euros per estudiant. Una altra mesura amb què pretén retreure a l’Executiu els ingressos extraordinaris que té a causa de la inflació. «Necessitem propostes raonables i raonades», va assegurar, suggerint també l’increment d’un 50% del fons per a adquisició de llibres de text i un paquet d’ajudes a ajuntaments i comunitats autònomes destinades al transport i menjador escolar amb un fons extraordinari de cooperació territorial, a més de la gratuïtat de les escoles infantils. Això últim només existeix en la seva totalitat (escoles públiques i privades) a Galícia.