La rebaixa de l’IVA del gas estalviarà 190 milions als consumidors en el trimestre

La ministra d’Hisenda diu que la mesura beneficiarà «totes les famílies i totes les empreses»

La rebaixa de l’IVA del gas estalviarà 190 milions als consumidors en el trimestre

EFE / Jero Morales

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
David Page

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha xifrat en aproximadament 190 milions d’euros l’estalvi del qual es beneficiarà «el conjunt de les famílies i el conjunt de les empreses» en l’últim trimestre de l’any amb la rebaixa de l’IVA del gas, del 21% al 5%, anunciada pel president del Govern, Pedro Sánchez, per a l’entrada en vigor a partir de l’octubre, fins al desembre. Sánchez ha deixat la porta oberta a allargar la mesura més enllà del desembre, per afavorir una baixada de la factura en els mesos de fred, quan resulta imprescindible posar la calefacció. 

«Aquest Govern continuarà acompanyant les famílies espanyoles amb mesures oportunes en el moment oportú», ha dit Montero en unes declaracions a la premsa a Mèrida (Badajoz). «En aquests mesos en els quals el gas continua estant en nivells elevats i en aquesta ocasió el Govern d’Espanya acompanya amb una mesura fiscal selectiva com és la baixada d’aquest IVA perquè les famílies i les empreses s’estalviïn aproximadament 190 milions d’euros que deixarà de recaptar l’Estat i tornarà al conjunt de les famílies i al conjunt de les empreses», ha dit Montero.

Notícies relacionades

La ministra d’Hisenda ha ressaltat que l’impacte recaptatori d’aquesta mesura, al voltant dels 200 milions, serà en tot cas molt inferior al d’haver rebaixat també al 5% l’IVA sobre el rebut elèctric. L’IVA de la llum es va abaixar del 21% al 10% el juny del 2021 abans d'abaixar-lo de nou, el 5% el juny del 2022. Montero ha xifrat en 10.000 milions l’impacte de la rebaixa de l’IVA de la llum fins al desembre.

Respecte a l’autoria que s’atribueix el PP sobre aquesta rebaixa de l’IVA del gas, menyspreada en un primer moment pel Govern, la ministra ha aprofitat per remarcar «la contradicció» d’una oposició que s’atribueix l’impuls d’unes mesures que després rebutja recolzar al Congrés dels Diputats, com va passar amb el decret en el qual es va incorporar la rebaixa de l’IVA de la llum.