Crisi energètica

Sánchez accepta ara la proposta del PP de rebaixar del 21% al 5% l’IVA del gas

Anuncia aquesta reducció a partir de l’octubre fins al 31 de desembre que Alberto Nuñez Feijóo està plantejant des del juliol | El Govern fins ara ho havia descartat i només va rebaixar l’IVA en l’electricitat però ara ho veu «raonable» per l’arribada del fred

El Govern fins ara ho havia descartat i només va rebaixar l’IVA en l’electricitat

Sánchez anuncia una rebaixa de lIVA del gas. / Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

Pedro Sánchez ha anunciat aquest dijous una rebaixa del 21% al 5% de l’IVA del gas a partir de l’octubre i fins al 31 de desembre per afavorir una baixada de la factura en els mesos de fred, que és imprescindible posar la calefacció. És una proposta que el líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, està fent des del juliol i que fins ara el Govern ha desdenyat.

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ahir mateix ho va rebutjar però el president, en una entrevista a la Ser, ha avançat la seva aplicació dins de les mesures que el nostre país pot aplicar per fer front als alts preus de l’energia. Sánchez no ha entrat en el debat de si és una proposta que públicament ha sol·licitat el PP i que havien de tornar a plantejar en el cara a cara que el cap de l’Executiu i Feijóo mantindran dimarts en el Senat.

El Govern ja va rebaixar l’IVA a la factura de la llum i ara l’estén al gas. És «raonable», ha dit, davant l’arribada del fred. Sánchez ha mirat d’explicar que les constants advertències de l’Executiu sobre que ens trobem davant un hivern dur estan vinculades a la situació d’«incertesa» que ha generat lainvasió russa d’Ucraïna i l’amenaça de Vladímir Putin de tallar el subministrament de gas a Europa.

Notícies relacionades

Però en contra del «catastrofisme» del qual segons la seva opinió fa gala l’oposició, ha defensat que les dades econòmiques no són dolentes que hi ha una alça de les exportacions, s’ha reduït dèficit i deute públic i hi ha hagut un creixement del turisme. La tasca pendent, ha reconegut, és reduir l’impacte en la vida dels espanyols de l’alta inflació i, en aquest sentit, ha repetit que el Govern prendrà les mesures necessàries per «protegir la classe mitjana treballadora».

Aquest és un missatge que el president fa diverses setmanes que repeteix de manera insistent que enllaça amb la seva decisió de gravar els beneficis de les elèctriques i amb la campanya del PSOE –el «Govern de la gent»–, amb la qual els socialistes arrenquen el curs polític.