MidCat

Sánchez i Scholz certifiquen el front comú per desenvolupar el MidCat

El canceller alemany defensa que la «seguretat dels subministraments és part de la seguretat nacional, alemanya i europea» | El president espanyol assenyala que l’alternativa al MidCat és un gasoducte que connecti Espanya i Itàlia

1
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

El canceller alemany, Olaf Scholz, va ratificar aquest dimarts davant el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, el «suport total» del seu Executiu a una interconnexió gasística des de la península Ibèrica com a solució «a llarg termini» a un subministrament europeu.

La «seguretat dels subministraments és part de la seguretat nacional, alemanya i europea», va afirmar Scholz en una compareixença amb Sánchez, convidat a participar en l’inici del Consell de Ministres alemany extraordinari de dos dies que celebra a Meseberg, als afores de Berlín.

«Agraeixo i molt la visió compartida que té el canceller alemany sobre la necessitat d’accelerar aquestes interconnexions», ha assenyalat Sánchez, per a tot seguit, defensar, sense esmentar França, que l’alternativa al MidCat és treballar al gasoducte que connecti Espanya i Itàlia.

«Si no es desenvolupen al ritme adequat, en l’estratègia europea RepowerEU també es traça una altra interconnexió que és la de península Ibèrica i Itàlia», ha remarcat.

Lacrisi energètica és la qüestió central de la reunió de l’Executiu de Scholz i també de la visita de Sánchez, que es produeix a més després que ahir dilluns la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen anunciés una «intervenció d’emergència» i una reforma estructural d’aquest mercat davant el seu desorbitat encariment.

El Govern espanyol ha expressat la seva satisfacció per considerar que finalment Europa assumeix una proposta que Sánchez fa un any que reclama.

La coalició de Scholz, un tripartit entre socialdemòcrates, verds i liberals, estudia una reforma a mitjà termini del mercat enèrgic, segons va transcendir el cap de setmana passat, inclosa la desvinculació del preu del gas i del de l’electricitat, una cosa que Alemanya rebutjava fins fa uns mesos.

Notícies relacionades

«La guerra de Rússia sobre Ucraïna ha precipitat la necessitat de reflexionar sobre la seguretat nacional i energètica», va afirmar Scholz, tot i que sense referir-se explícitament a aquesta reforma en potència.

Espanya és «un amic molt especial, en el context d’aliances d’Alemanya», va afirmar el canceller, al referir-se al context internacional, a escala europea i transatlàntica, així com a les relacions bilaterals entre els dos països.