Energia

París accepta ara examinar el projecte de gasoducte amb Espanya perquè l’hi demana Madrid i Berlín

França canvia d’opinió, segons el que ha anunciat el seu ministre d’Economia, Bruno Le Maire, perquè l’hi demanen els «amics» Sánchez i Scholz

París accepta ara examinar el projecte de gasoducte amb Espanya perquè l’hi demana Madrid i Berlín

EFE/EPA/MOHAMMED BADRA / POOL

1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

França, que s’ha oposat fins ara al projecte d’un nou gasoducte amb Espanya, examinarà aquesta possibilitat perquè l’hi demanen el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el canceller alemany, Olaf Scholz, que són «amics».

Aquest és l’anunci que ha fet aquest dimarts el ministre francès d’Economia, Bruno Le Maire, que en declaracions a la premsa no va anar més enllà quan se li va preguntar després de la seva intervenció davant la universitat d’estiu de la patronal francesa (Medef) a París.

«Des del moment en què el president del Govern espanyol i el canceller alemany ho demanen, des que els amics ho demanen, examinem la demanda dels nostres amics, dels nostres socis», va assenyalar.

«Espanya i Alemanya –va reiterar Le Maire– són socis molt pròxims de França, de manera que quan fan una proposta l’examinem». Els dos governs han reiterat avui aquesta posició a Berlín.

El ministre francès va recordar igualment que aquest projecte d’infraestructura «és una qüestió molt antiga».

De fet, els dos països van treballar en el passat en la possibilitat de construir un gasoducte entre els dos països per Catalunya (MidCat) que s’afegiria als dos que hi ha a la part occidental, però es va abandonar el 2019.

El Ministeri francès de la Transició Energètica va assenyalar fa dues setmanes les seves fortes reticències a aquest nou gasoducte, malgrat les declaracions de diversos responsables europeus a favor de la infraestructura en el context de la situació de preus de l’energia històricament alts a causa de la invasió russa d’Ucraïna.

Notícies relacionades

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha remarcat avui el «suport total» del seu Govern al MidCat com a solució «a llarg termini» al subministrament europeu de gas.

La «seguretat dels subministraments és part de la seguretat nacional, alemanya i europea», va afirmar Scholz durant una compareixença amb Sánchez, convidat a participar en l’inici del Consell de Ministres alemany extraordinari de dos dies que celebra a Meseberg, als afores de Berlín.